EXCLUSIV  USR, ajutor nesperat pentru PSD

Congresul USR este adevăratul eveniment politic al anului. Mare lucru nu poate rezulta din alegerile de la PNL. Principalii candidați sunt cunoscuți, iar un necunoscut nu are șanse, deci din partea liberalilor nu vor fi surprize. Alegerile din USR, însă, pot influența atât Opoziția cât și Puterea, respectiv PSD-ul.

Este dificil pentru Nicușor Dan să păstreze controlul formațiunii pe care a creat-o. Gafe, lipsă de vlagă și de orizont, un discurs șters...locomotiva este împinsă de vagoane, iar asta nu merge decât dacă trenul o ia la vale. Spre deosebire de partidele tradiționale, care și-au dezvoltat structurile în ani și ani, mulți dintre USR-iști se vor cunoaște abia la primul Congres. O grupare mai închegată, cum este cea a tehnocraților, asociiindu-se cu câțiva veterani, ar putea să încline balanța la vârful USR. Cu condiția să aibă un lider cu notorietate pe care să-l accepte ”masele”.  

Nicușor Dan a intuit corect pericolul reprezentat pentru el de intrarea în partid a lui Dacian Cioloș. Și fostul premier riscă insistând cu poza de fată mare care își așteaptă pețitorii. Platforma pe care a lansat-o recent ar putea servi drept bază-adunarea pentru tehnocrații care pierd alegerile în USR, dar mai e mult până la alegerile prezidențiale/parlamentare. Iar disiparea voturilor între useriștii rămași cu Nicușor și platformiștii lui Cioloș va face praf ambele proiecte politice.

Ca urmare, pretextul debarcării lui Nicușor ar putea fi chiar refuzul acestuia de a-l coopta pe Cioloș, urmat de o ”absorbția” platformei . Poate cu plasarea lui Dan într-o poziție de consolare, de tip președinte-fondator etc.

Pe de altă parte, asumarea lui Cioloș de către USR este un mare avantaj pentru PSD. Pe Stânga nu există competitori pentru social-democrați. Tentativa lui Mircea Geoană de a lansa un partid s-a sfârșit odată cu arestarea lui Vanghelie, singurul finanțator al noii formațiuni. Odată cu venirea lui Cioloș, asociat ca imagine cu PPE, Klaus Iohannis și Dreapta, ambiguitățile USR dispar. Eventualele și și-uri (avem și oameni de Stânga și de Dreapta în partid) vor fi taxate drept fățărnicie. USR, partidul lui Cioloș, lasă PSD drept singurul  exponent al electoratului de Stânga din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel