Ungureanu, pa! Numele noului prim-ministru, o enigmă

srs
srs

O mare infrangere pentru PDL. Pe care am pariat. Atat in declaratiile facute la talk show-uri, cat si in analiza anterioara. O majoritate parlamentara a constatat esecul regimului Traian Basescu. Guvernul Ungureanu este cel mai scurt executiv din istoria Romaniei. Si tot ca o premiera absoluta, este pentru a doua oara cand un guvern PDL este trantit in Parlament. Care e semnificatia?

 Nu s-a mai intamplat niciodata ca, inaintea unor alegeri locale, partidul care guverneaza sa piarda puterea. Lovitura pentru PDL este naprasnica. Electoratul sau are motive serioase nu numai de ingrijorare, ci si sa plece in alta parte. La fel, in ceea ce priveste oamenii de afaceri care, pana acum, de voie de nevoie, au sponsorizat la greu partidul-stat. Pierderea Ministerului Administratiei si Internelor, care a reprezentat, sub regimul Basescu, un instrument de falsificare a rezultatelor alegerilor, trebuie de asemenea luata in calcul. Nu este deloc exclus ca, in perioada urmatoare, avantul de pana acum al DNA, al ANAF, al ANI si al serviciilor secrete in a “lucra” in favoarea PDL sa se tempereze. Este o sansa pentru aceste organisme de a se elibera de teribila presiune politica.

 Dar ce se intampla dincolo? Ce va face opozitia, devenita majoritara si cu sanse reale de a forma viitorul guvern? Liderii USL vor prelua cu certitudine initiativa. Vor nominaliza un premier. Vor preciza in ce consta angajamentul acestui guvern pana la capatul alegerilor parlamentare. Si care sunt limitele sale? Va fi Ponta pana atunci? Va fi altcineva? Vom afla poate mai repede decat redactez eu aceasta analiza. In mod cert, va fi intr-o oarecare masura si un guvern tip extinctor. Care va trebui sa opreasca sau macar sa domoleasca o serie de focare de incendiu deschise in special in zona sociala. Va fi un guvern care va trebui sa indeplineasca angajamentele asumate de ceilalti in raport cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Cu o majoritate care va fi consolidata de minoritati, acest executiv va trebui sa repare o serie intreaga de acte normative votate fraudulos, cu rea-credinta, de fosta majoritate ori care au efecte devastatoare asupra cetatenilor. Vor trebui restituiti urgent banii catre pensionari. De catre un guvern cu visteria lasata goala in urma pomenilor electorale. Si a unei fraude de neimaginat.

 Dar Presedintele Traian Basescu? El cum va proceda? Va respecta decizia USL, anuntata si intarita, chiar si dupa succesul motiunii de cenzura, ca Victor Ponta sa-si asume povara noului executiv? Sau va ignora, si de aceasta data, existenta unei majoritati demonstrata prin vot in Parlamentul Romaniei?

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel