Un nou sistem de referendum, care să facă dreptate

Cred că va fi o prezență masivă la referendum pentru că publicul are senzația că se face o mare nedreptate. Sau, mai precis, mai multe nedreptăți.

Pe tot parcursul anului 2011, regimul Băsescu a încercat să blocheze mecanismele democratice care l-ar fi penalizat la alegeri. Comasarea parlamentarelor cu localele, regionalizarea, bascularea de voturi din străinătate sunt doar o parte din manevrele prin care se anula importanța alegătorului, în favoarea  jocurilor de culise. Timp de doi ani, românii au fost mințiți în față, ba de Băsescu, ba de Boc, ba de Anastase.

Promisiunea, la alegerile locale din 2012, nu a fost că românii vor trăi mai bine, ci că se va face dreptate. Pentru acest obiectiv, oamenii au dat un vot covârșitor USL. În aceeași logică, s-a propus schimbarea președintelui. Evident, a fost necesară ”dinamitarea” unor baricade ridicate de regimul Băsescu în calea schimbării.

Scandalul extern declanșat de PDL, în loc să scadă prezența la urne, o va crește, pentru că electoratul resimte această agresiune externă ca pe o nouă nedreptate. Unde erau Merkel și Daul când Băsescu și PDL luau banii românilor pentru a-i transfera clientelei de partid? Dar când le râdeau în față, cu Justiția lor ”independentă”, care le-a tras un NUP peste bot, cu fraza: ”Roberta n-a furat la legea Pensiilor”? Sau când schimbau în toiul nopții judecătorii Curții Constituționale? USL nu a externalizat conflictul intern, PDL a făcut-o.

În fine, manevra aceleiași Curți e o altă porcărie politicianistă, menită să-l țină la Cotroceni pe suspendat împotriva voinței populare. Dreptate însemna să poți fi demis în aceleași condiții în care ai fost ales.

Drept ar fi fost să fie două tururi, la referendum. Dacă în primul tur nu se făcea cvorum (50 la sută din totalul alegătorilor înscriși pe liste) se organiza cel de-al doilea tur, la care decideau jumătate plus unu din cei prezenți.

Restul e gargară electorală, la care pe băsiști nu-i întrece nimeni. Din păcate pentru ei, românii sunt vaccinați la propaganda portocalie (albă/verde?).

Iar noile nedreptăți nu-i vor descuraja, dimpotrivă, îi vor îndârji, aducând la vot chiar și nehotărâți care, de obicei, stau acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel