Tulpina Omicron, cadou de Crăciun şi sfârşitul pandemiei. Când vor şti specialiştii dacă e mai puţin severă decât Delta

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Varianta Omicron a virusului SARS-COV-2 ar putea fi "un cadou de Crăciun", anunţă un specialist în sănătate publică din Germania, după ce medicii din Africa de Sud au declarat că noua tulpină provoacă doar simptome uşoare ale bolii COVID-19. 

Profesorul Karl Lauterbach, epidemiolog german şi favorit pentru a fi următorul ministru al Sănătăţii din Germania, spune că varianta Omicron ar putea fi "un cadou de Crăciun" şi că ar putea chiar să grăbească sfârşitul pandemiei. Totul după ce medicii din Africa de Sud au spus că cele mai frecvente simptome prezentate de cei infectaţi sunt dureri de cap şi stări de oboseală, dar şi că niciunul dintre cei infectaţi nu a avut nevoie de internare şi nici nu a murit. 

Germanul sugerează că virusul a suferit atât de multe mutaţii încât s-a optimizat pentru a fi mai contagios, dar mai puţin letal, urmând aceeaşi linie evoluţionistă a altor virusuri respiratorii. 

"Teoria ar putea fi adevărată, dar..."

 

Profesorul Paul Hunter, expert în boli infecţioase de la Universitatea Angliei de Est, spune că "teoria ar putea fi adevărată, dar vaccinarea şi infectările masive cu tulpinile anterioare ar putea fi de fapt scutul împotriva acestei tulpini". 

Cu toate astea, englezul spune că asta înseamnă că şi noua tulpină este recunoscută de sistemul imunitar al celor trecuţi prin boală sau vaccinaţi. 

Oamenii de ştiinţă au spus de mai mult timp că este posibil să nu scăpăm niciodată de coronavirus, dar că acesta va suferi mutaţii care îl vor transforma într-un virus care provoacă o răceală medie. 

Cercetătorii britanici avertizează însă că este nevoie de cel puţin două săptămâni pentru a vedea ce impact va avea varianta Omicron, acesta fiind orizontul de timp în care o persoană infectată poate avea simptome severe. 

Ulterior, se va vedea şi dacă Omicron este mai contagioasă decât varianta Delta, dar şi rezistentă la vaccinuri. Până acum, cele mai multe cazuri de infectare cu Omicron au fost la persoane tinere, care oricum au simptome mai uşoare decât persoanele mai în vârstă, scrie Daily Mail. 

Omicron a ajuns şi în Europa 

 

Cehia şi Austria au confirmat luni primele cazuri de infectare cu noua variantă Omicron a coronavirusului, transmite dpa.

În Cehia, cazul suspect a fost confirmat după teste suplimentare de laborator, a anunţat un purtător de cuvânt al spitalului din Liberec, potrivit agenţiei CTK.

Spitalul a consultat laboratorul naţional de referinţă şi experţi ai Academiei de Ştiinţe. Pacientul este o femeie care s-a întors dintr-o călătorie în Namibia cu escală în Africa de Sud.

Începând de luni, orice persoană vaccinată cu două doze de cel puţin şase luni se poate înscrie online pentru a primi rapelul (booster). Pentru cei de peste 60 de ani sau cu boli cronice, acest interval va fi redus în curând la cinci luni.

Între timp, la Praga s-a anunţat că atât ministrul interimar al sănătăţii, Adam Vojtech, cât şi principalul responsabil medical, Pavla Svrcinova, au fost testaţi pozitiv la coronavirus. Amândoi vor continua să lucreze de acasă. VEZI CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel