EXCLUSIV  Timbre alimente. AVERTISMENT: Prețurile pot EXPLODA. Se lucrează cu UȘILE ÎNCHISE

Un nou proiect legislativ ar putea modifica ambalajele produselor produse în România, cu aplicarea de timbre în culori distincte, în funcție de calitatea produselor. Dragoș Frumosu, președintele UGSR a explicat în exclusivitate pentru DCNews că acest proiect ar putea crea o mulțime de probleme firmelor și ar duce la scumpirea produselor chiar și cu 40 %.

Timbrele care vor marca produsele ar trebui să aibă, conform proiectului legislativ, serie unică, elemente de siguranță și 'zonă de calitate' împărțită în cinci subgrupe colorate diferit: verde pentru produsele naturale, fără niciun risc pentru sănătate, galben pentru produsele cu risc scăzut, roșu pentru cele cu risc mare pentru sănătate și albastru pentru cele reciclabile. Proiectul de lege prevede că pot exista combinații de culori, dar de asemenea pe timbru trebuie neapărat imprimată marca producătorului și steagul României. 

Dragoș Frumos, președintele Uniunii Generale a Sindicatelor din România spune că măsura este una aberantă, în condițiile în care ar trebui imprimate zilnic, milioane de timbre. Bineînțeles, totul ar duce și la o scumpire a produselor. 

"Timbrele ar trebui să fie imprimate de Imprimeria Națională. Această timbrare conduce la costuri uriașe. În primul rând imaginați-vă ce înseamnă pentru Imprimeria Națională să timbreze, eu aș spune, necesarul de milioane de timbre pe zi. În cazul unor produse cum ar fi pâinea, înseamnă milioane de produse pe zi, fără să mai punem la socoteală conservele de legume și fructe și altele care sunt făcute la o anumită perioadă. Ce se întâmplă însă cu produsele proaspete din carne, cu produsele lactate care sunt zilnic procesate? Asta înseamnă peste zece milioane de timbre pe zi. Aceste costuri suplimentare vor conduce cu siguranță la creșterea prețurilor. Orice timbru aplicat pe produse, pe unele dintre ele înseamnă să le și ambalezi, așa cum este cazul pâinii. Când vine vorba despre culoare, eventualele colaborări dintre firme și imprimeriile cu care ar putea colabora, înseamnă alte costuri pentru schimbarea tehnologiei. În cazul pâinii, scumpirea ar putea fi chiar și cu 30-40 %," a explicat Dragoș Frumosu pentru DCNews. 

El atrage de asemenea atenția asupra faptului că reglementarea se referă doar pentru produsele autohtone nu și pentru cele din import. 

"Produsele care vin din import nu sunt timbrate și s-ar putea adăuga produselor un adaos comercial care duce la mărirea prețurilor pentru produsele autohtone. Asta poate duce chiar la disponibilizări, închideri de societăți comerciale. Primele afectate ar putea fi societățile cu 40-50 de angajați. Ele vor fi terminate din start. Am putea lua alte măsuri: este foarte simplu ca pe etichetă să scrie rețeta, iar autoritatea sanitar veterinară să poată lua un produs de pe raft și să-i testeze rețeta. Dacă nu coincide, societatea respectivă să fie arsă până dă în clocot. Este foarte important însă să se facă public numele acestor societăți. În momentul în care se află numele firmei, produsele respective pentru cel puțin o perioadă nu vor mai fi vândute," a mai spus Frumosu.

Totodată, nemulțumirea sindicaliștilor se leagă și de faptul că la proiect s-ar lucra în spatele ușilor închise, fără declarații publice care să aducă lămuriri. 

"Se lucrează în secret. Nu vor să apară declarativ cu astfel de lucruri, dar lucrează undeva în spatele ușilor închise. Acest proiect se discută de mult timp, cu culori puse pe produse, dar una este să pui o culoare pe etichetă și alta să vii și cu tricolorul, alta să vii cu obligativitatea ca la unele produse să fie necesar să faci și ambalaj. Se discută de mult, știu că Patronatele au făcut niște scrisori în întâmpinarea acestui proiect, dar nu au primit răspunsuri până în acest moment," a încheiat liderul UGSR.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel