Temperaturi de -20 de grade la noapte. Elena Mateescu, ANM, anunţă când se încălzeşte

Judeţul Sibiu, 'polul frigului'. Cea mai scăzută temperatură, minus 20 de grade, la Dumbrăveni. Cea mai mare zăpadă - 2,2 m la Bâlea Lac / Sursa: Pexels
Judeţul Sibiu, 'polul frigului'. Cea mai scăzută temperatură, minus 20 de grade, la Dumbrăveni. Cea mai mare zăpadă - 2,2 m la Bâlea Lac / Sursa: Pexels

Elena Mateescu, directorul general al ANM, anunţă temperaturi extrem de scăzute în noaptea de miercuri spre joi în România. 

"Urmează o noapte deosebit de rece, chiar geroasă în majoritatea zonelor ţării. Temperaturile minime pe parcursul acestei nopţi vor coborî până la valori de -18 grade Celsius, chiar şi -20 grade Celsius, în zonele depresionare din estul Transilvaniei. Dar în vestul, centrul ţării, vom avea valori preponderent de -10, -15 grade Celsius. Inclusiv în Capitală ne aşteptăm ca la noapte sau mâine dimineaţă să coboare valorile de temperatură la -8, -9 grade Celsius. 

Mâine va fi o zi rece, maximele vor fi şi ele negative în mai toată ţara, mai puţin în sud-est, unde ne aşteptăm la valori de 1, 2 grade. De vineri, temperaturile cresc, vor fi valori pozitive în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în Capitală, unde se aşteaptă 6-7 grade Celsius. 

De miercurea viitoare, din nou va avea loc o scădere a valorilor de temperaturi. Ianuarie este o lună rece, cea mai rece a iernii şi a anului în România, iar valorile de -10, -15 grade sunt apropiate de normalul termic. Dar lipsa stratului de zăpadă şi intensificările vântului fac ca temperatura resimţită să fie mai mică", a declarat Elena Mateescu la România TV. 

Judeţul Sălaj, 'polul frigului' în noaptea de marţi spre miercuri

Cu o temperatură de minus 20,2 grade Celsius înregistrată în localitatea Camăr, judeţul Sălaj a fost în noaptea de marţi spre miercuri, 'polul frigului' în România, potrivit datelor înregistrate la staţiile meteo amplasate de meteorologii amatori de la Severe Weather Alert - Sălaj (SWAS), comparate cu datele oficiale ale Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

'11 spre 12 ianuarie - noaptea în care Sălajul a devenit polul frigului din România, înregistrându-se -20.2 grade Celsius la Staţia SWAS Camăr, iar temperaturile au coborât atât de mult încât au fost mai scăzute decât pe vârfurile munţilor - Staţiile Vârful Omu, Bâlea Lac, Vlădeasa, Ceahlău Toaca - cu care aseară eram la egalitate, dar şi în depresiunile deja celebre din ţară - zona Miercurea Ciuc - Gheorgheni - Topliţa', se arată miercuri, într-o postare pe pagina de Facebook a Severe Weather Alert.

Potrivit sursei citate, printre cauzele temperaturilor scăzute se numără degajarea rapidă a cerului dinspre partea de Nord-Vest a ţării faţă de alte zone unde e încă noros şi stratul de zăpadă mai consistent existent momentan în regiunea de Vest, Nord şi Nord-Vest a judeţului.

Severe Weather Alert - Sălaj este un grup de meteorologi amatori care, începând din 2021, a amplasat mai multe staţii meteo în diferite puncte din judeţ şi prezintă în mod constant pe pagina proprie de Facebook prognoze meteorologice pentru Sălaj şi judeţele învecinate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel