Stare de urgenţă. Tăriceanu, propuneri de măsuri urgente pentru salvarea economiei

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat o serie de măsuri care ar putea fi luate pentru reducerea impactului pandemiei de coronavirus în economia românească. 

"Propuneri de măsuri urgente pentru limitarea efectelor economice ale pandemiei de coronavirus

1. Abandonarea inhibiției privind depășirea deficitului bugetar. În perioada de criză statul și banul public trebuie să finanțeze și să susțină economia. La finele anului 2008, la penultima reuniune a Consiliului European la care am participat în calitate de Prim Ministru, Traian Băsescu a ridicat problema deficitului bugetar al României. Cancelarul Angela Merkel care stătea lângă mine mi-a spus pe sotto voce "Călin, who cares now about budgetary deficit?" (cui îi mai pasă acum de deficite?). De remarcat că atunci criza s-a instalat treptat și nu cu viteza de acum și nici nu s-a suprapus peste o pandemie.

2. Menținerea în stare de funcționare a băncilor și scăderea dobânzii de referință a BNR. Aducând dobânda de referință aproape de zero se stimulează băncile să pompeze bani, sub formă de credite, în economie.

3. Finanțarea tuturor proiectelor de lucrări de investiții publice în curs de derulare și urgentarea procedurilor de achiziție publică pentru alte proiecte care nu au primit finanțare din cauza plafonării deficitului bugetar. Inclusiv proiectele administrației locale.

4. Finanțarea cu credite guvernamentale derulate prin bănci a firmelor din sectorul privat și public care sunt în prezent profitabile, dar care în mod previzibil vor întâmpina probleme în perioada următoare.", a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook. 

Soluţii pentru firme

"5. Scutirea de la plata impozitelor și taxelor pentru firmele care își încetează sau reduc masiv activitatea curentă concomitent cu acordarea de bonificații pentru cei care plătesc la temen.

6. Acordarea de către guvern a sumelor necesare achitării de către firme a indemnizației de șomaj tehnic la nivel de 75% din salariu.

7. Dirijarea creditelor guvernamentale către industria autohtonă de echipamente, medicamente și materiale necesare în domeniul sănătății. Creditele pentru importuri se vor da numai pentru materii prime sau cazuri de necesitate.

8. Credite guvernamentale pentru stimularea producției interne de alimente și prevenirea efectelor secetei. Finanțarea irigațiilor în situația unui an secetos este o măsură de maximă urgență.

9. Banii publici care vor fi sprijini economia trebuie să fie folosiți pentru ajutorarea firmelor cu capital românesc și a antreprenorilor români în vederea păstrării locurilor de muncă.

10. De analizat oportunitatea închiderii burselor de valori.", a mai scris liderul ALDE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel