Sistemul a scăpat de sub control!

srs
srs

Polemica deschisa, care nu este doar de natura politica, vizand desemnarea noilor sefi ai marilor parchete, va fi departe de a se incheia odata cu instalarea acestora la butoanele de comanda. Din simplul motiv ca procuratura trece printr-o criza de sistem. Care este mult mai profunda decat pare. Daca procuratura ramane la statutul juridic de azi, atunci va trebui sa intelegem ca nu face parte din sistemul de justitie, ci este doar un instrument al statului. Daca o noua legislatie ii va asigura insa independenta deplina si subordonarea fata de un CSM, la randul lui total depolitizat, atunci procurorii vor fi parte integranta a justitiei. A unei puteri dependente.

Nu stim cum va solutiona Mona Pivniceru spinoasa problema a desemnarii noilor sefi ai marilor parchete. Si nici cand acestia vor putea fi instalati la comanda. Pentru ca in Consiliul Superior al Magistraturii a avut loc o manevra de natura sa asigure tergiversarea acestui proces. Si impingerea lui pana dincolo de orizontul alegerilor parlamentare din decembrie. Evident, in speranta ca, prin cine stie ce inginerie politica, Traian Basescu va reusi sa obstructioneze numirea unor procurori neaserviti regimului sau. Sa facem, insa, un efort de imaginatie. Sa raspundem la intrebarea ce se va intampla daca maine, la comanda celor doua parchete, vor veni doi procurori croiti dupa modelul Monei Pivniceru. Curajosi, inversunati in a-si apara independenta si hotarati sa-si faca treaba cu profesionalism si demnitate. Sa vedem ce iese din asta.

Noii procurori sefi, in cel mai fericit caz, isi vor alcatui un staff dupa modelul lor. Vom avea o conducere in care intreaga societate isi va pune mari sperante. In ce sens? In primul rand, in ideea ca siguranta cetateanului si a proprietatii vor fi mult mai bine aparate. In al doilea rand, ca nu vor fi sacrificate anchetele sau construite la comanda politica ori sub motivatie politica. Ei bine, tare ma tem ca societatea romaneasca va trai o deziluzie. Si va astepta in zadar ca numarul infractiunilor sa scada in mod semnificativ. Numarul infractiunilor pe drept comun, pe de o parte, si a celor legate de coruptie, pe de alta parte. Si asta se intampla pentru ca parchetele trec printr-o criza de sistem. In ultimii ani, in aceste structuri au fost angajati nu numai procurori bine pregatiti profesional, ci si procurori facuti “pe puncte”. Cu o pregatire extrem de precara. Dar, si pentru unii, si pentru altii, este mult mai comod sa se rezume la probe care vin, cum se spune, de la sine. Pe banda rulanta. Interceptarile sunt la moda.

Citește mai mult pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel