EXCLUSIV  Singura situație în care dușul poate fi periculos pentru sănătate

Foto Pexels
Foto Pexels

Nu doar sedentarismul, obezitatea și lipsa hidratării fac rău picioarelor, ci și dușurile fierbinți, a avertizat medicul Sorin Băilă, într-un interviu acordat DC News și DC Medical.

„Sunt unele comportamente mai puțin sănătoase, cum ar fi preferința de a face dușuri fierbinți sau a merge la saună. Aceste lucruri afectează sănătatea pentru că se produce vasodilatația. Orice factor care slăbește peretele venos sau aparatul valvular nu face decât să dilate venele, să le facă mai disfuncționale, volumul de sânge stagnat să fie cât mai mare”, a declarat dr Sorin Băilă, medic primar chirurg, doctor în științe medicale.

„Obezitatea este un factor de risc pentru varice. Am văzut pacienți cu insuficiență venoasă cronică severă până în stadiul final de ulcer de gambă, ulcere impresionante, voluminoase de gambă. Prin scanarea morfologică și funcțională a sistemului venos, venele erau perfect normale. Obezitatea este una dintre marile probleme de sănătate  - vorbim despre o mare problemă pentru boala venoasă cronică, pentru boala varicoasă, dar și o mare problemă pentru boala cardiovasculară”, a mai spus, în cadrul interviului, Sorin Băilă.

„Este demonstrat că un descendent din doi părinți cu boală varicoasă are o probabilitate până la 80-85% să facă varice. Aceasta scade până la 25% dacă doar unul dintre părinți este varicos (dacă vorbim de bărbați). Dacă este de sex feminin, procentul poate să ajungă până la 62%. Femeile sunt mult mai expuse bolii decât bărbații”, a mai precizat medicul Sorin Băilă.

Pastile pentru varice. Specialistul Sorin Băilă: Eficiente și la formele avansate de boală

Specialistul Sorin Băilă a fost întrebat despre administrarea medicației venotrope, acele pastile care se iau pentru întărirea venelor.

„Medicația orală este deosebit de eficientă, dar cu atât mai mult cu cât este administrată în perioade timpurii, adică în perioada precoce de boală. Însă are rol determinat și în forme mai avansate de boală. De asemenea, sunt și studii care au arătat și rolul lor în momentul în care se administrează periprocedural, înainte și imediat după procedură, indiferent dacă vorbim despre scleroterapie, laser sau chirurgie deschisă”, a explicat medicul Sorin Băilă în cadrul interviului.

„Intervențiile prin care se exclud varicele nu reprezintă intervenții cu risc mare, cu atât mai mult cu cât avem un diagnostic corect. Suntem stăpâni pe procedurile noastre și aplicăm corect metodele de protocol terapeutic”, a subliniat medicul Sorin Băilă.

Medicația trebuie luată toată viața? - a mai fost întrebat medicul. „Pentru boala cronică este o regulă!”, a spus Sorin Băilă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel