Raed Arafat - Elena Mateescu, contre în direct, după tornadă. Ședință de urgență ANM-DSU

Contre în direct după tornada de marți, din România. În vreme ce Raed Arafat precizează că RO ALERT nu e radar meteo, Elena Mateescu spune că alertele ANM se trimit și către DSU, al cărui șef este. 

Raed Arafat, șeful DSU, a precizat, Antena 3, că nimeni nu a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență cu privire la posibilitatea formării unei tornade, de aceea nu a fost dată nicio avertizare prin RO ALERT. 

Poziția DSU 

Nimeni nu ne-a anunțat și poate că nici dânșii nu știau, dânșii știu mai bine modul de interpretare, că urmează acest tip de fenomen, că atunci, da, puteam să dăm, prin RO ALERT, o alertare pe zona respectivă pe o rază de 5 - 10 kilometri. Noi nu acuzăm, noi explicăm cum funcționăm pentru că deja, de fiecare dată când apare ceva, apar mie de articole care dau în sistemul acest - n.r. RO ALERT - iar mâine populația o să creadă că nu trebuie să aibă deloc încredere în el. Mâine va fi o întâlnire cu ANM, în care o să analizăm ce s-a întâmplat ieri și o să vedem dacă putem să luăm și alte măsuri pentru viitor ca să preîntâmpinăm astfel de situații. RO ALERT e un sistem de alertare, nu e nici senzor pentru cutremure, nici radar meteo. E un sistem de alertare pe care-l folosim de autoritate de protecție civilă, autorizat să dea alerte populației. Îl folosim când aflăm că urmează să fie ceva sau că este ceva în desfășurare, dar asta depinde de informațiile pe care le primim, fără nicio acuzație, pentru că noi colaborăm bine cu ANM” a spus Raed Arafat, la Antena 3. 

Poziția ANM 

Elena Mateescu, directoare ANM, a replicat, la Antena 3: ”Ieri, ANM, la 16:52, a emis avertizarea meteorologică de Cod Portocaliu valabilă pentru județul Călărași, inclusiv localitatea Dragalina, care includea căderi izolate de grindină, vijelie puternică, averse torențiale, descărcări electrice frecvente, avertizare valabilă pentru 17 - 18, iar evenimentul s-a produs la 17:25.” Întrebată dacă a fost suficientă avertizarea de Cod Portocaliu, directoarea ANM a răspuns: ”Avertizarea a inclus exact ceea ce radarul indica la acel moment, o super celulă, generatoare de furtuni cu aspect tornadic, iar intensificările de vânt înregistrate indicau, ca măsurătoare 90 km/h.” Cu privire la impunerea unei avertizări de Cod Roșu, în momentul în care s-a constatat această celulă pe radar, Elena Mateescu a spus că ”având în vedere ceea ce estima radarul, meteorologul de serviciu a emis avertizarea de Cod Portocaliu.” Totodată, directoarea ANM a făcut mențiunea că ”avertizările sunt transmise către toate autoritățile, conform fluxului operațional, pe e-mail, iar, în acest caz, inclusiv pe aplicația DSU”. Totodată, Elena Mateescu a mai spus că avertizarea de Cod Portocaliu a fost cea mai indicată ieri, înainte de formarea tornadei. 

Replica lui Raed Arafat

Raed Arafat a mai precizat că ”informațiile de tip Cod Portocaliu ajung fix pe aplicația DSU, aplicație pe care am conectat-o direct la ANM, nu mai facem lucrurile manual, când se emite, aplicația noastră preia imediat. Pentru RO ALERT, trebuia să fie ceva mai grav, fie Cod Roșu, fie cineva să ne sune să ne spună că acolo s-ar putea să apară ceva. Pentru asta ne întâlnim mâine, ca să clarificăm modul de acțiune în viitor, cu riscul ca unele alerte să nu fie chiar la nivelul la care ne așteptăm, poate că o să alertăm și apoi să vedem că n-a fost chiar așa, mai bine alertăm o dată în plus decât să alertăm o dată în minus.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel