Rus-ul moralist și greșeala USL

Ioan Rus nu acceptă ca românii din străinătate să fie excluși din cvorum. Sau cel puțin așa a declarat într-un interviu justificativ acordat unui post de televiziune din Cluj. Nu putem discrimina, ei sunt români etc.

Este corect în ceea ce privește alegerile, unde rezultatul este calculat în funcție de cei care merg efectiv la secția de votare. De exemplu, victoria lui Traian Băsescu, din 2009, este corectă, din acest punct de vedere (nu discutăm despre cumpărarea de voturi, ștampilatul viteză și o masă caldă, pentru votanți).  A pierdut în România, dar a câștigat peste granițe, fiindcă și românii din diaspora au drept de vot.

Când ai, însă, un cvorum raportat la populație, calculat la virgulă, atunci nu e nici drept, nici corect să te bazezi pe oameni care de regulă nici nu votează, nici nu sunt înregistrați riguros.

Să impui un prag de fix 9.154.306 de voturi, când tu aproximezi cu miile și nu ai date despre sute de mii de cetățeni plecați de ani buni (poate au murit, poate au renunțat la cetățenie), mi se pare greșit. Să te faci că nu știi că la alegeri participă cel mult o sută de mii de români din diaspora, e o dovadă de cinism. Cu acest sistem, niciodată nu va fi cvorum la referendum pentru validarea unei noi Constituții. Dacă tot luăm lecții de la Europa și SUA, am putea introduce modelul înscrierii pe liste: vrei să contezi, te duci și anunți că vei participa la vot.

Dar nu reforma era scopul lui Ioan Rus. El încerca să-și justifice ”răsucirea” cu 180 de grade, de la mini-recensământul făcut în 2 minute la ”nu am ce să schimb”.

Treaba domniei sale! Mi se pare, oricum, nesincer demersul, în condițiile în care susții că toți românii sunt la fel, pe de o parte, dar pe de alta spui că un om e ”șmecher de București”. Cu disprețul aferent miticilor, care nu prea sunt ardeleni de la Cluj.

Problema nu e însă a lui Ioan Rus, ci a USL-ului. Cum ajung pe liste parlamentari sau miniștri care, ulterior, lovesc partidele care i-au propulsat, ori măcar partenerii de Uniune? Cum răspund pentru lipsa de performanță europarlamentarii care dorm de trei ani la Bruxelles, iar în această vară au fost în vacanță?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel