Proiect: Cu acordul salariatului, munca prestată într-o zi de repaus săptămânal se poate compensa şi doar financiar

Mai mulţi parlamentari PNL au propus, într-o iniţiativă legislativă, modificarea Codului muncii, astfel încât, cu acordul salariatului, munca prestată într-o zi de repaus să se compenseze şi doar financiar. 

Potrivit proiectului, 'în cazul în care repausul de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern.

Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, iar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minimum 24 de ore'. Propunerea legislativă vine să clarifice regimul juridic al muncii prestate ocazional în zilele de repaus săptămânal, cu acordul salariaţilor, au precizat iniţiatorii, menţionând că, 'în prezent, practica este contradictorie, atât la nivelul inspectoratelor de muncă, cât şi la nivelul instanţelor judecătoreşti, existând o varietate de interpretări.

Potrivit art. 120 Codul muncii, republicat, munca suplimentară este definită ca fiind 'munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112'. Potrivit art. 109 din Codul muncii, 'durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână'.

Prin urmare, orice muncă efectuată cu depăşirea celor două limite - 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână - excede duratei normale a timpului de muncă săptămânal, încadrându-se în sfera noţiunii de muncă suplimentară, astfel cum aceasta este definită de art. 120 Codul muncii. Argumentul unor inspectori de muncă, în sensul că munca suplimentară nu poate fi efectuată decât în cadrul celor 5 zile de activitate, neputând fi desfăşurată şi pe durata repausului săptămânal, nu îşi găseşte sprijin în niciun text din Codul muncii, precizează iniţiatorii. Astfel, propunerea legislativă prevede completarea unui articol din Codul muncii cu paragraful următor: 'Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore'.

Prin această modificare legislativă, răspundem solicitărilor care vin atât de la mediul economic, cât şi de la angajaţii care doresc să aibă posibilitatea de a obţine câştiguri suplimentare, ştiut fiind că orele suplimentare sunt plătite dublu în general, mai arată iniţiatorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel