Marian Preda, rectorul Universității din București: Este o decizie necesară

Prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, a transmis un mesaj către colegi și studenți, în contextul măsurilor luate pentru a opri răspândirea coronavirusului.

"Traversăm o criză fără precedent. O criză globală, cu care ne confruntăm toți, nu numai românii sau membrii comunității academice a universității noastre. Sunt profund încrezător că împreună o vom putea depăși cu bine. Criza aceasta este caracterizată de incertitudine și de nevoia de adaptare; noul context presupune o schimbare rapidă a modului în care muncim și interacționăm, a realității sociale a vieții noastre de zi cu zi.

Trebuie să ne adaptăm rapid, să luăm decizii privind situații cu care nu ne-am mai întâlnit, să acceptăm izolarea socială, dar să acționăm împreună. În aceste momente suntem chemați să dăm dovadă de reziliență și spirit comunitar, pentru binele nostru și al celor mai vulnerabili.

Sistarea cursurilor și trecerea în regim de lucru la distanță este o astfel de decizie necesară. Știu că mulți dintre noi, angajați și studenți, suntem acum acasă, în căminele studențești sau la lucru, în fața computerelor și cu privirea în telefoane pentru a afla ce se întâmplă și ce va mai urma", a transmis prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.

"Fac un apel la calm și la solidaritate"

"Am vorbit și vorbesc zilnic prin telefon sau prin videoconferințe cu mulți dintre dumneavoastră. Știu că există îngrijorare, dar și multă încredere, dublată de speranță. Fac un apel la calm și la solidaritate. Situația aceasta neobișnuită, cu atâtea schimbări în viața noastră, ne unește. Foarte mulți profesori, studenți sau angajați acționează bine, adică responsabil, organizându-se singuri, colaborând și ajutându-i pe ceilalți.

Încă de la începutul acestei situații colegii noștri lucrează pentru a face cât mai ușor procesul de tranziție spre învățarea online. Grupul de Coordonare a Activităților Educaționale Online, instituit la nivelul universității, face eforturi pentru a redacta instrucțiuni de folosire a platformelor online și le va trimite în scurt timp către facultăți. Veți primi asistență tehnică și suport. La fiecare facultate se formează grupuri de sprijin pentru activitățile de predare-învățare și cercetare.

Mulți studenți și profesori s-au organizat singuri și deja comunică în diverse forme (pe platforme virtuale, pe rețele sociale etc.). În diverse forme, unele moderne, altele tradiționale se transmit materiale de curs și informații de la profesori către studenți direct sau prin reprezentanții lor. Toate acestea sunt binevenite, fiind de real ajutor", a mai stransmis rectorul Universității din București.

"Nimeni nu trebuie să fie îngrijorat"

"Nimeni nu trebuie să fie îngrijorat privind corectitudinea modalității de lucru cu studenții, nu este impus niciun model; deși se va asigura un suport instituțional de la nivel de universitate sau facultate, orice alt mod de comunicare între profesori și studenți este acceptat și încurajat, astfel încât procesul de educație și formare să nu fie întrerupt. La sfârșitul crizei vom putea recupera ceea ce nu putem face online, precum unele laboratoare sau aplicarea diverselor forme de evaluare intermediară.

Important este să traversăm această primă etapă a crizei. Eu sunt încredințat că România, Bucureștiul, universitatea noastră sunt puternice și vor traversa criza cu bine! Este important să respectăm regulile transmise de autorități pentru a nu pune presiune pe sistemul de sănătate și pentru ca astfel să-i protejăm pe cei vulnerabili. În același timp este important să continuăm activitatea împreună.

Din casele noastre, din birouri, din cămine, din fața computerelor și a telefoanelor, să comunicăm unul cu celălalt și, mai ales, să continuăm să lucrăm împreună, astfel încât atunci când vom relua activitatea să avem cât mai puțin de recuperat", a transmis prof. univ. dr. Marian Preda.

"E important să rămânem izolați"

"Pentru fiecare dintre noi e o perioadă care ne schimbă obiceiurile, care ne forțează să ieșim din zona de confort, în plan profesional sau personal. Împreună suntem, însă, puternici. E important să rămânem izolați, să ne adaptăm temporar la noile condiții și să continuăm să păstrăm legăturile între noi.

Adevărata primăvară, adică sfârșitul crizei, va veni mai târziu anul acesta. Este posibil ca suspendarea cursurilor față în față să fie prelungită până după Paște, sărbătoarea Învierii, a renașterii. Mai devreme sau mai târziu ne vom reîntoarce în spațiile universității noastre, ne vom întoarce la normalitatea cotidiană.

Să mergem înainte și vom depăși împreună această situație fără precedent. Vă asigur că, într-un final, vom fi bine, pentru că binele comun învinge întotdeauna", a tranmis rectorul Universității din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel