Primul caz de variola maimuței diagnosticat în România

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Chokniti Khongchum)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Chokniti Khongchum)

A apărut primul caz de variola maimuței în România.

"Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței", transmite Ministerul Sănătății.

OMS spune că variola maimuței s-a răspândit probabil sub radar „de ceva timp”

Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că variola maimuței s-a transmis „de ceva timp” fără a fi detectată.

"Investigațiile sunt în desfășurare, dar apariția bruscă a variolei maimuțelor în multe țări în același timp sugerează că este posibil să fi existat o transmitere nedetectată de ceva timp”, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, reporterilor, la începutul lunii.

De când Marea Britanie a raportat pentru prima dată un caz confirmat de variolă a maimuței, pe 7 mai, peste 550 de cazuri confirmate de boală au fost verificate în 30 de țări din afara țărilor din Africa de Vest și Centrală, unde este endemică, a spus OMS.

Rosamund Lewis, expertul de top al agenției de sănătate a ONU, a spus că apariția atâtor cazuri în mare parte din Europa și în alte țări în care nu a fost până acum „este în mod clar un motiv de îngrijorare și sugerează transmiterea nedetectată pentru o perioadă”.

"Nu știm dacă sunt săptămâni, luni sau, eventual, câțiva ani de zile”, a spus ea, adăugând că „nu știm cu adevărat dacă este prea târziu pentru a stopa răspândirea”.

Variola maimuței este legată de variola care a ucis milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an înainte de a fi eradicată în 1980.

Variola maimuței este mult mai blândă decât precursoarele sale

Dar variola maimuței, care se răspândește prin contact apropiat, este mult mai puțin severă, cu simptome care includ de obicei o febră mare și o erupție cutanată asemănătoare varicelei, care dispare după câteva săptămâni.

Până acum, cele mai multe cazuri au fost raportate în rândul bărbaților care întrețin sex cu bărbați, deși experții subliniază că nu există dovezi că variola maimuțelor se transmite pe cale sexuală.

"Oricine poate fi infectat cu variola maimuței dacă există contact fizic puternic cu altcineva care este infectat”, a spus Tedros.

Ela îndemnat pe toată lumea să ajute „la combaterea stigmatizării, care nu este doar greșită, ci ar putea împiedica persoanele infectate să caute îngrijire, făcând mai dificilă oprirea transmiterii”.

OMS, a spus el, „îndemna, de asemenea, țările afectate să-și extindă supravegherea”, conform Science Alert.

Ungaria, primul caz de variola maimuței

Ungaria a descoperit, la începutul acestei luni, primul său caz de variolă a maimuței, a anunțat marți medicul șef Cecília Müller.

"Variola maimuțelor a apărut și în Ungaria, boala africană rară a fost identificată la un bărbat de 38 de ani”, a spus Müller. Ea a adăugat că infecția se răspândește doar prin contact strâns și durează aproximativ două până la patru săptămâni, în special la pacienții cu sistemul imunitar compromis și la mamele însărcinate.

Epidemiologii sunt avertizați de mai multe zileidespre apariția bolii în Ungaria, care este asociată cu febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și erupții cutanate asemănătoare varicelei. Cu toate acestea, virologii au mai subliniat că nu există motive de îngrijorare serioasă, deoarece această boală nu va deveni o pandemie.

Deocamdată, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu consideră posibil ca variola maimuțelor să devină o pandemie globală. Cu toate acestea, pentru a reduce răspândirea bolii, toată lumea este sfătuită să evite contactul strâns cu cei infectați sau care prezintă simptome sugestive de variola maimuței și să folosească prezervativul de fiecare dată când au relații intime, în conformitate cu regulile de igienă.

Celor cu suspiciune confirmată de variola a maimuțelor li se recomandă să se izoleze până când simptomele dispar, să acopere erupțiile cutanate și leziunile cutanate cu un bandaj ușor sau o cârpă și să se abțină de la contacte sociale, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel