Noua tulpină Omicron se răspândește cu rapiditate. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, spune că sunt patru aspecte care au fost menționate și anterior și care converg spre niște concluzii deocamdată optimiste, dar, pentru că sunt studii preliminare, trebuie privite sub semnul „posibil” și „probabil”.
„Există acea creștere exponențială, caracteristică creșterii transmisibilității. Dacă ar fi fost vorba despre o creștere liniară, atunci ne gândeam la o creștere de gravitate, iar dacă era o creștere dramatică, atunci puteam să ne gândim la o creștere și de transmisibilitate și de gravitate. Este clar că avem o creștere de transmisibilitate semnificativă și asta se vede și din faptul că, practic, avem un procent semnificativ de copii infectați, ceea ce arată, de asemenea, că avem o creștere comunitară foarte mare prin prisma acestei transmisibilități foarte crescute”, a spus, luni, la Digi 24, epidemiologul Emilian Popovici.
„Realitatea este că niciun virus nu are interesul să-i omoare pe cei pe care supraviețuiește, are interesul de a infecta cât mai mulți, pentru a se replica cât mai mult, și de a omorî cât mai puțin”, a mai spus epidemiologul Emilian Popovici.
Pe de altă parte, alunecarea infecției către vârste mai mici poate fi explicată prin rata de vaccinare. „În Africa de Sud, la vârsta de peste 50 de ani sunt 57 la sută vaccinați, iar la segmentul de vârstă 18-49 sunt doar 34 la sută. Asta ne poate duce cu gândul la faptul că vaccinurile actuale își păstrează un anumit nivel de protecție și în fața variantei Omicron, ceea ce ar fi un lucru foarte bun”, a zis Emilian Popovici. Tot spre această concluzie ar pleda și faptul că majoritatea celor internați au fost nevaccinați. „Sunt câteva aspecte ce ar putea duce către concluzii pozitive, dacă studiile viitoare vor confirma aceste concluzii preliminare ale studiului din Africa de Sud”, a punctat Emilian Popovici.
Ministerul Sănătății a anunțat, luni seară, că rezultatele parțiale ale secvențierii tulpinii de la sportivul din Maramureș arată că „este foarte probabil” ca acesta să fie infectat cu Omicron.
„În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (Omicron) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud”, a transmis Ministerul Sănătății.
Instituția precizează că diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni.
Sportivul se află în izolare, este vaccinat și nu manifestă simptome.
Primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate sâmbătă în România la persoane repatriate din Africa de Sud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu