Povestea lui "Zorba Grecul", minerul care iubea viața și dansul. Cine a fost Giorgos Zorbas

Sursa foto: captură YouTube - Yoyo Maeght
Sursa foto: captură YouTube - Yoyo Maeght

Nu există "pasionat de Grecia" care să nu fi auzit de Zorba Grecul și care să nu fi dansat, măcar o dată, în vacanțele sale, după pașii acestui mare iubitor de viață. Dar, oare, îi cunoști povestea? Iată cum a devenit o emblemă a statului elen.

Personajul Alexis Zorbas din "Zorba Grecul" este unul dintre cele mai cunoscute din istoria filmului, iar cartea lui Nikos Kazantzakis pe care se bazează ecranizarea este una dintre cele mai bune opere ale literaturii grecești moderne, potrivit greekreporter.com. Cu toate acestea, nu se știe sigur dacă Alexis Zorbas a fost un personaj real sau unul fictiv. Nici măcar dacă acesta ar fi ajuns vreodată în Creta sau dacă prenumele său era, de fapt, Giorgos.

Când Nikos Kazantzakis l-a întâlnit pe Giorgos Zorbas pe Muntele Athos, în 1915, bărbatul l-ar fi impresionat pe scriitor atât de mult încât s-ar fi împrietenit cu el și, ulterior, a fost inspirat să scrie un roman, plecând de la felul sau de a fi lipsit de griji și cu multă poftă de viață.

Zorba Grecul a avut 12 copii

Giorgos Zorbas s-a născut în Livadi, prefectura Pieria din Macedonia, în 1865 și era fiul lui Fotis și al Eugeniei Zorbas. Adult fiind, a părăsit orașul natal pentru Halkidiki și s-a stabilit în satul Paleochori. A rămas cu un prieten acolo și a lucrat ca lemnar, fierar, cositor, grăjda, chiar și ca miner pentru o companie franceză din Stratoniki.

Zorbas furat-o pe Eleni, fiica lui Giannis Kalkounis, managerului minei, cu care s-a și căsătorit. Giorgos și Eleni s-au stabilit în Paleochori și au avut doisprezece copii, dar doar șapte sau opt dintre ei au supraviețuit. După ce soția sa a murit, familia a trăit în mizerie.

În 1915, Zorbas a plecat pe Muntele Athos și s-a  călugărit. Acolo l-a întâlnit pe Kazantzaki, iar între cei doi s-a legat o puternică prietenie. Mai târziu, s-au mutat la Mani, unde Kazantzakis trebuia să administreze mina Prastova, de lângă Stoupa, un sat de pe litoral care aparține de Lefktro din Messinian Mani. Zorbas i-a adus cu el pe cinci dintre copiii săi, iar Kazantzakis l-a făcut miner-șef. Cei doi bărbați petreceau ore în șir, în fiecare zi, pe plaja Kalogria, vorbind despre viață.

Alexis Zorbas, personajul lui Kazantzakis

Acele ore nesfârșite de conversații, precum și personalitatea și comportamentul său exuberant l-au inspirat pe Kazantzakis să creeze personajul Alexis Zorbas. Kazantzakis admira felul în care Zorbas se bucura din plin de viață, dragoste, mâncare, mișcare și dans. Era uimit de neliniștea bărbatului, de inima lui bună, de mintea sa deschisă și de atitudinea lui relaxată. 

În 1920, Zorbas l-a urmat pe Kazantzakis în regiunea Mării Negre, după ce scriitorul a fost numit reprezentant al statului grec, în urma genocidului grecilor pontici. După încheierea misiunii, cei doi prieteni s-au despărțit și nu s-au mai întâlnit. Cu toate acestea, Giorgos Zorbas a continuat să trăiască și să danseze, să bea și să mănânce, să spună glume și să stea la soare, în mintea lui Kazantzakis.

Casa lui Zorbas din Paleochori va deveni muzeu

Casa din Paleochori, Halkidiki, unde eroul lui Nikos Kazantzakis, Giorgos Zorbas, a trăit 22 de ani, a crescut o familie și a avut doisprezece copii, va fi transformată, în curând, în muzeu. Moștenitorii proprietății au decis să o doneze municipalității Aristotel. Planul de promovare a casei Zorbas a fost prezentat, în 2020, la un eveniment desfășurat la Paleochori, în prezența viceministrului de Interne, Theodoros Karaoglou, responsabil pentru problemele Macedonia-Tracia.

Primarul Aristotel Stelios Valianos a anunțat că se pregătește deja o propunere financiară și tehnică pentru depunerea și integrarea proiectului de restaurare și promovarea a casei "Alexis" Zorbas.

"Aici a locuit minerul care, ulterior, l-a inspirat pe Nikos Kazantzakis, după ce s-au întâlnit într-o călătorie la Muntele Athos. Acesta este locul în care personalitatea sa a fost modelată și, ulterior, a devenit subiectul unei cărți scrise de Kazantzakis și tradusă în 34 de limbi și al unui film de Michael Cacoyiannis, care a câștigat trei premii Oscar, în timp ce a fost nominalizat pentru încă patru”. a declarat primarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel