Operațiunea Enigma. Ce justifică prima minciună din campanie

Traian Băsescu cel cinstit a pornit campania pentru referendum cu o minciună. A spus românilor, în conferință de presă, că pleacă în week-end la mare (”dar nu în vila de protocol, că sunt suspendat”). Și a stat două zile, nemișcat, în Palatul Cotroceni.

Unii psihologi s-au gândit că își prelungea cât mai mult prezența într-un spațiu drag. Că a profitat de răgazul oferit de prietenii de la CCR ca să mai stea câteva ore în jilțul prezidențial, privind de la pupitrul CSAT sala goală (apropo, ați observat că în primul mandat ședințele CSAT se țineau în jurul unei mese rotunde, apoi s-a construit un fel de pupitru, separat de restul executanților, pentru cel care dă ordinele?).

Fals. Președintele Traian Băsescu e un pragmatic, al cărui scop este să-și scape pielea. Nu actualul mandat este în joc, nu pe acesta îl apără, ci luptă pentru mandatul viitorului președinte. Schema era să transfere domnia unui apropiat, care la o adică să-i țină spatele, dacă nu să-l grațieze de-a dreptul, cum s-a întâmplat cu vicepreședintele care i-a succedat lui Nixon.

Ca urmare, cel mai probabil Traian Băsescu a rămas la Cotroceni pentru a folosi comunicațiile criptate, în interiorul și exteriorul țării. Am aflat, deja, din ceea ce a spus chiar președintele suspendat, că discuțiile cu Angela Merkel au cam ocolit adevărul. Cine știe ce a vorbit Traian Băsescu la telefon, în acel week-end, cu diplomați, agenți de influență, ziariști sau europarlamentari? Putea să discute chiar cu procurori. Nu putem ști, decât dacă îl credem pe cuvânt...

De fapt, aceasta este și miza referendumului. Timp de opt ani, Traian Băsescu și apropiații săi au avut o armă  teribilă: mașina de criptare Enigma. Orice vorbeau adversarii politici, apărea, mai devreme sau mai târziu, pe stenograme. Discuțiile din cercul Puterii au fost criptate. Richard Nixon își înregistra pentru istorie convorbirile din Biroul Oval. Așa l-au și prins, obligându-l să demisioneze. Traian Băsescu, chiar acum, în sediul de campanie, încearcă să-și protejeze discuțiile, cu tehnică de la STS.

Secretele sale ar putea rămâne ascunse, astfel, pentru totdeauna. Cei care vor, totuși, să le afle, au o singură șansă: se duc și votează DA pe 29 iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel