OMS: Este nevoie de cel puţin trei săptămâni pentru a cunoaşte mai bine varianta Omicron

Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

Este nevoie de cel puţin trei săptămâni pentru a cunoaşte mai bine varianta Omicron, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că va fi nevoie de între una şi trei săptămâni pentru a analiza şi a concluziona pe baza datelor ştiinţifice culese privind noua variantă Omicron şi a determina cu mai multă claritate capacitatea sa de transmitere, gravitatea bolii pe care o poate cauza şi, mai ales, impactul său asupra eficienţei vaccinurilor anti-COVID-19, relatează EFE, potrivit Agerpres.

'Marea întrebare este legată de vaccinuri şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a înţelege impactul său asupra lor. Această variantă are un mare număr de mutaţii pe unele le cunoaştem, pentru că deja le-am văzut la alte variante, astfel încât avem unele piste privind o posibilă scădere a eficacităţii vaccinurilor', a declarat epidemiologul Maria Van Kherkove, una dintre expertele OMS în combaterea globală a pandemiei de COVID-19.

'Încă nu avem toate informaţiile şi vom avea nevoie de încă o săptămână sau trei', a subliniat ea.

Varianta Omicron a fost deja identificată în 38 de ţări, potrivit ultimelor date ale OMS.

Van Kherkove a precizat că recrudescenţa cazurilor de COVID-19 din ultimele săptămâni - mai ales în Europa, cu o creştere a spitalizărilor în mai multe ţări - nu are legătură cu Omicron, fiind mai ales o consecinţă a circulaţiei intense a variantei Delta.

Este însă clar că, dacă adăugăm 'o nouă variantă, lucrurile se vor complica şi mai mult', a subliniat experta ONU. Ea a făcut apel guvernelor să ia măsuri mai aspre acum când se înregistrează primele cazuri de COVID-19 provocate de Omicron, pentru a împiedica răspândirea acesteia cum s-a întâmplat cu varianta Delta.

VEZI ȘI: Omicron ar putea avea fragmente din alt virus în componenţă

Varianta Omicron a virusului care provoacă COVID-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic de la un alt virus - posibil unul care provoacă răceala comună, potrivit celui mai recent studiu. Această secvenţă genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului, numit SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum şi în genomul uman, au precizat cercetătorii, conform Mediafax. 

(Citește continuarea articolului AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel