Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat, după prima fază a studiilor, că vaccinurile împotriva COVID-19 împiedică Omicron să provoace o formă gravă, relatează El Pais.
NGS-SA (Network for Genomic Surveillance in South Africa) a prezentat datele iniţiale ale studiului privind Omicron.
„Mare parte din populaţie obţine imunitate cu vaccinuri sau trecând prin boală, astfel este complicat de spus care va fi evoluţia. Genetica omicron este complet diferită de cea a delta sau a altor variante anterioare”, a spus Richard Lessels, expert în boli infecţioase.
Potrivit acestuia, există certitudinea că „vaccinurile reprezintă instrumentul care poate împiedica boala să se agraveze şi spitalizarea”.
De asemenea, a mai spus că, deşi cei mai mulţi dintre cei infectaţi cu noua variantă prezintă simptome uşoare ale bolii, „este destul de devreme să spunem cât de periculoasă este tulpina Omicron, pentru că a fost descoperită acum puţin timp”.
Potrivit GCS, până vineri, în România au fost înregistrate 1.783.630 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 10.416 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.695.283 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.673 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 50 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 440 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până vineri, 56.890 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 206 decese (113 bărbați și 93 femei), din care 23 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Ilfov, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 206 decese, două au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 la categoria de vârstă 40-49 ani, 18 la categoria de vârstă 50-59 ani, 41 la categoria de vârstă 60-69 ani, 72 la categoria de vârstă 70-79 ani și 70 la categoria de vârstă peste 80 ani.
196 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, doi pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 8 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Au fost raportate 23 de decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Arad, Călărași, Dolj, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Suceava, Teleorman și Municipiul București, în luna octombrie 2021 și în luna noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 183 de decese.
Din totalul de 206 pacienți decedați, 171 erau nevaccinați și 35 vaccinați. Cei 35 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.397. Dintre acestea, 1.031 sunt internate la ATI. Dintre cei 1.031 pacienți internați la ATI, 86 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 116 sunt minori, 109 fiind internați în secții și 7 la ATI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu