Moare Adevărul a doua oară?

val-valcu
val-valcu

Criza salariilor din trustul lui Dinu Patriciu este un accident, care va fi depășit după ce trece vara și încep oamenii să cheltuie mai mult la Mic.ro, sau anunță închiderea fabricii de cărți și DVD-uri? Gândul a avut un traseu similar: salariile întârziau cu săptămânile, se desființau departamente...până a renunțat Sârbu definitiv la print. Și s-a transformat într-un tabloid on-line, ale cărui pretenții de ziar serios sunt justificate numai de două-trei editoriale.

În urmă cu șase ani, când era lansat la apă ”Crucișătorul presei românești”, Cristian Tudor Popescu decidea că ”Adevărul a murit”. Într-un fel, avea dreptate: modelul de presă din România se schimba, de la ziare deținute de jurnaliști la trusturi ce reuneau televiziuni, posturi radio și reviste. Modelul mediteraneean multipolar, cu câțiva mari patroni care au alte afaceri, dar dețin și câte un grup media, a învins, la rândul său, modelul corporatist central-european. Internetul a oferit câtorva jurnaliști șansa de a porni încă odată proiecte independente, ca în anii 90, dar ziarele lor online sunt la început și  rămâne de văzut cum vor evolua.

Cert este că ziarul Adevărul nu numai că n-a dat ochii peste cap, dar a și crescut, cu investițiile lui Patriciu, care l-au plasat pe primul loc în ceea ce privește numărul de exemplare vândute împreună cu un cadou. Ce se va întâmpla pe viitor nu depinde decât de interesul lui Dinu Patriciu. Fără cartea la jumătate de preț, vânzările merg greu, iar românii de la bloc nu prea mai au unde înghesui atâtea exemplare de colecție. În Vest, publicitatea din presa tipărită bate printul,  în Ungaria e jumi-juma, din România înspre Est, televiziunea face legea.

Dacă Patriciu a vrut să facă din trustul său de presă un fel de Petromidia, investind în cotă de piață și apoi vânzând această cotă unui gigant mondial, momentul a cam fost pierdut (criză, prăbușirea tirajelor, investiții străine doar în discursurile lui Boc). Pentru influența politică/economică trebuie urmărită eficiența investițiilor. E bine să ai un claxon, la orice mașină, dar dacă îți consumă mai mult decât motorul, începi să-ți faci alte calcule. 

Risc, totuși, un pronostic: Adevărul nu va pierde ediția printată, dar cheltuielile se vor reduce dramatic în trust. Cei care lucrează în presă își amintesc cum au explodat salariile când a bufnit în mass media sacul cu bani al lui Patriciu. Acum, se strânge șurubul. Salariații vor suferi, dar nu vor pleca. Nu au unde se duce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel