Ministrul Comunicaţiilor: România poate face pionierat în zona de blockchain, însă avem nevoie de legislaţie

România poate face pionierat în zona de blockchain, însă pentru acest lucru avem nevoie de o legislaţie care să ajute atât antreprenorii locali, dar şi să atragă antreprenori din alte state europene, a declarat, vineri, la Palatul Parlamentului, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu. 

Oficialul român participă la 'Romania Blockchain Summit', eveniment organizat în perioada 20 - 21 iunie la Bucureşti. 'La nivelul ministerului, există discuţii pe zona tehnologiilor avansate - supercomputing, blockchain, în ultimele patru-cinci luni în diferite comisii cu specialişti din piaţă.

Avem în plan elaborarea unei politici pe zona de inteligenţă artificială, de blockchain, care să devină lege şi să fie adoptată de către Guvernul României şi România să se poată plasa între ţările care fac pionierat în această zonă. Încă este o zonă în care România poate face pionierat, însă pentru acest lucru avem nevoie de legislaţie care să ajute nu doar antreprenorii locali din zona blockchain, dar şi să atragă antreprenori din alte state europene, unde poate legislaţia nu este încurajatoare pentru adopţia de noi tehnologii', a subliniat ministrul Comunicaţiilor.

Petrescu a adăugat că acest tip de tehnologii noi trebuie cunoscute în rândul specialiştilor din IT, iar în timp va exista o tranziţie din zona IT-ului tradiţional către zona de blockchain. 'Angajamentul meu şi al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale este de ajuta şi a încuraja adopţia de noi tehnologii.

În 2018, România a devenit membru al European Blockchain Forum, o structură ce ţine de Comisia Europeană şi angajamentul nostru este să atragem tehnologii avansate, să facem şi un exerciţiu de cunoaştere către toţi specialiştii de IT, către toţi cei care conduc companii în zona comunicaţiilor şi în sfera business-ului digital.

Convingerea mea este că, în timp, va fi o tranziţie din zona IT-ului tradiţional, aşa cum îl ştim astăzi, către zona de blockchain. Blockchain este o posibilitate de stocare a datelor în reţea cu o mult mai bună securitate din punct de vedere al coruperii şi vulnerabilităţii acestor date şi poate nu e o perioadă mai potrivită să vorbim despre aşa ceva decât astăzi.

Aceste noi tehnologii trebuie bine cunoscute, bine aprofundate la nivel de masă în zona specialiştilor de IT, astfel încât să ne asigurăm că această tranziţie se face într-un mod optim pentru sfera business-ului digital din România. Acest lucru nu se poate face dacă nu există şi o legislaţie care să o încurajeze', a spus ministrul de resort. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), în parteneriat cu reprezentanţi ai industriei blockchain din România şi cu participarea Observatorului şi Forumului UE privind tehnologia blockchai, organizează vineri şi sâmbătă, la Palatul Parlamentului, evenimentul Romania Blockchain Summit. Potrivit organizatorilor, conferinţa dedicată tehnologiilor inovatoare din regiunea Europei de Sud-Est reuneşte sectorul public, factori de decizie politică, dezvoltatori, cercetători, antreprenori şi inovatori locali şi europeni.

Romania Blockchain Summit îşi propune următoarele obiective: dezbaterea şi identificarea celor mai reuşite studii de caz pentru implementarea tehnologiei blockchain; pregătirea unui spaţiu pentru a conecta cererea cu oferta, pentru proiecte dezvoltate pe baza tehnologiei blockchain; crearea unui mediu pentru facilitarea de discuţii care să conducă la noi parteneriate ce pot genera noi proiecte de succes în industria blockchain; dezvoltarea dialogului dintre oficialii guvernamentali, autorităţile de reglementare şi sectorul privat; promovarea forţei de muncă şi expertizei locale; schimbul de informaţii şi experienţă între investitori şi antreprenorii la început de drum. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel