EXCLUSIV  Lockdown-ul, măsură care mută problema, nu o rezolvă. Cum ar funcţiona cel mai bine

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

CNSU discută, într-o şedinţă care are loc joi, 21 octombrie, noile restricţii care urmează să fie implementate de luni, 25 octombrie. 

În ciuda faptului că se discută tot mai mult de posibilitatea unui nou lockdown pentru a diminua impactul valului 4 asupra sistemului sanitar, sunt şi câteva motive pentru care o astfel de măsură nu ar da roade decât pe moment. 

Astfel, mai multe surse au declarat că, deşi ar reprezenta un respiro pentru spitale şi pentru medicii de la ATI, nu va fi instituit un nou lockdown în România. Dincolo de tensiunile sociale, scandalul care ar fi generat de o astfel de măsură, nu s-ar face altceva decât să se mute problema peste câteva săptămâni. Asta pentru că s-ar aplica "tehnica blatistului", un concept care presupune faptul că o persoană plăteşte bilet de intrare la un eveniment, dar pe acel bilet intră mai mulţi. Astfel, dacă s-ar institui lockdown, există posibilitatea ca populaţia să renunţe şi la vaccinare temporar. Presiunea pe spitale ar scădea, pentru că ar fi reduse interacţiunile şi aglomeraţiile, dar în momentul în care se iese din lockdown, s-ar reveni la starea actuală. 

Lockdownul ar da roade doar dacă ar fi coroborat şi cu vaccinarea, susţin sursele citate. Astfel, cei care s-ar vaccina la începutul perioadei de lockdown ar avea imunitate la finalul acesteia, iar numărul infectărilor nu ar mai creşte. 

Există riscul ca măsurile severe, de tip lockdown, să ofere pretexte celor care refuză vaccinarea, pe motiv că scad cifrele privind infectările.

Ce măsuri se discută în şedinţa CNSU de joi 

Printre măsurile puse în discuţie de CNSU joi se numără obligativitatea purtării măştii în toate localităţile din România, în spaţii deschise sau închise, dar şi restricţionarea circulaţiei pentru persoanele nevaccinate, atât în weekend cât şi în timpul săptămânii. 

De asemenea, pentru o perioadă se discută interzicerea nunţilor şi botezurilor, dar şi a activităţii mall-urilor (cu excepţia magazinelor esenţiale - supermarketuri şi farmacii), a sălilor de fitness, spa-urilor, piscinelor, sălilor de jocuri de noroc. În plus, aşa cum preşedintele Klaus Iohannis a anunţat de miercuri, elevii vor avea două săptămâni de vacanţă. 

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu şi la locul de muncă, mai spun surse din CNSU. 

Mai vine diaspora acasă de sărbători? 

Ce se întâmplă, însă, dacă infectările continuă să crească conform estimărilor INSP? Specialiştii în sănătate publică avertizează că, dacă se păstrează ritmul actual, pentru perioada 15-31 octombrie, în scenariul cel mai sumbru, am putea avea 20 de mii de noi infectări zilnice, persoane internate până la 35 de mii, pacienţi internaţi ATI - 3500, iar decese - 800 pe zi, potrivit datelor INSP prezentate de Antena 3. Pentru perioada 1-14 noiembrie, ne-am putea aștepta la 25 de mii de noi cazuri în 24 de ore, 40 de mii de români internaţi în spitale şi 1000 de decese pe zi. 

În acest caz, România ar intra pe lista roşie pentru mai toate statele europene, ceea ce ar face venirea celor din Diaspora acasă de sărbători greoaie. Statele din care vin românii ar putea impune condiţii dure celor care se întorc din România, precum carantină sau teste PCR, în ciuda certificatului verde care atestă vaccinarea. 

*acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel