Lege pensii. Lia Olguța Vasilescu dă explicații ziariștilor: Suficient de clar?

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, publică, pe Facebook, o explicație cu privire la legea pensiilor, dând răspuns și celor care o acuză că face diferență de gen. 

”De câteva zile, in unele publicații se fac tot felul de referiri la declarația mea privind inechitatea de gen din legea pensiilor. Trec peste speculațiile hashtagistilor care au inteles ca as fi spus ca dacă un bărbat și o femeie fac aceeași munca, femeile muncesc mai puțin, pentru ca nu comentez posibilitatea de înțelegere a fiecaruia. Dar... Având în vedere actuala formulă de calcul al pensiilor, respectiv împărțirea numărului de puncte realizate de femei și bărbați la un număr diferit de ani reprezentând stagiul complet de cotizare (mai mic la femei și mai mare la bărbați), se trage concluzia, corectă - din punct de vedere aritmetic, că femeile sunt avantajate” subliniază ministrul Muncii.

Lia Olguța Vasilescu dă următorul exemplu: 

”O femeie a realizat în întreaga carieră 45 de puncte și, potrivit Anexei 5 la lege, stagiul complet de cotizare prevăzut de lege este de 30 de ani. În acest caz, punctajul mediu anual (pma) va fi 45 : 30 = 1,50000 puncte;

Un bărbat a realizat în întreaga carieră 45 de puncte și, potrivit Anexei 5 la lege, stagiul complet de cotizare prevăzut de lege este de 35 de ani. În acest caz, punctajul mediu anual (pma) va fi 45 : 35 = 1,28571 puncte;

Știută fiind formula de calcul (pensia este egală cu pma x valoarea punctului de pensie), ar însemna că:

- femeia obține o pensie de 1.500 lei,

- bărbatul obține o pensie de 1.286 lei.

Precizez că în exemplul de calcul a fost utilizată valoarea actuală a punctului de pensie, respectiv 1000 de lei.

Această afirmație/explicație NU INTRĂ NICICUM ÎN CONTRADICȚIE cu datele statistice postate pe portalul CNPP.

Aceste date surprind cifre medii (pensia medie pe sistem și pensia medie în cazul femeilor) care nu pot fi contrapuse exemplului concret redat mai sus.

Mai mult, trebuie precizat că la determinarea valorilor medii afișate sunt luate în calcul și pensii pentru limită de vârstă cu stagii de cotizare incomplete/vechime în muncă incompletă. Pentru ilustrare precizez că, la nivelul lunii august 2017, din datele statistice postate pe portalul CNPP, rezultă că din cei 3.502.147 pensionari pentru limită de vârstă 1.938.067 sunt femei.

Dintre acestea, 1.371.740 de femei au pensii cu stagiu complet de cotizare și 566.327 cu stagiu incomplet. Este lesne de înțeles, astfel, că această stare de lucruri influențează media pe sistem.

Cu privire la stagiul complet de cotizare de 35 ani, prevăzut la art. 53 alin. 3 din Legea nr.263/2010, acesta se referă la asigurații din sistemul public cărora li se aplică Anexa 5, care reprezintă o eșalonare a condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă (vârsta standard și stagiul complet /minim de cotizare) în funcție de gen și data nașterii.

Astfel, la acest moment, condițiile de pensionare pentru limită de vârstă sunt urmatoarele:

- BARBATI : vârsta 65 ani și 35 ani stagiul complet de cotizare;

- FEMEI : vârsta 60 ani și 8 luni, cu 30 ani și 8 luni stagiul complet de cotizare.

Suficient de clar și pentru ziaristii care, înainte sa întrebe, au dat cu pietre?”

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy