Urmărește emisiunea live


Kovesi, trei scenarii despre viitorul ei. Pariu major pentru cei care mizează pe ea

Alex Coita
Alex Coita

Citarea ca suspect a doamnei Koveși, fosta Țarină a anticorupției (cum ar spune americanii), este cu siguranță bomba începutului de an.  

Cea mai mare ”lebădă neagră”

Însă, în vacarmul creat de sunetul dopurilor de șampanie amestecat cu corul boticoarelor, nu știu câți sunt conștienți că asistăm la cea mai mare „lebădă neagră" din ultimii trei ani, comparabilă doar cu momentul Colectiv și căderea Guvernului Ponta, cu potențial de a schimba drastic destinul principalilor jucători politici din România.

O lebădă neagră este acel fenomen total neașteptat care schimbă radical ordinea lucrurilor. În plan global, 11 septembrie a fost lebădă neagră. La fel și căderea Lehman Brothers. În România, am avut de la Revoluție câteva astfel de evenimente. Punerea sub acuzare a lui Koveși ar fi unul dintre ele.

Trei scenarii pentru Kovesi

În acest moment pot intui trei scenarii privind viitorul doamnei Koveși. Fiecare dintre acestea ar avea implicații majore asupra viitorului scenei politice din România.

1. SCENARIUL „ALL-IN": Doamna Koveși este susținută în continuare de PPE și obține șefia Parchetului European.

- Din acest scenariu câștigă doamna Koveși, domnul Iohannis dar și nucleul dur al susținătorilor DNA, grupat în jurul USR-PLUS. Noua alianță va avea vânt din pupă, fiind de așteptat ca acest context să ducă la șubrezirea rolului PNL în actuala arhitectură politică.

- Domnul Iohannis scapă de un potențial rival, însă va depinde din ce în ce mai mult de susținerea grupării din jurul lui Cioloș și a USR.

- Se va adânci polarizarea socială din România, creându-se un culoar consistent pentru eurosceptici.

- Partidul Popular European, din care face parte PNL, absoarbe un cost politic semnificativ și e obligat să își radicalizeze discursul, cu posibilă consecintă pierderea partidului FIDESZ condus de Viktor Orban, în contextul în care în alegerile din mai fiecare loc în Parlamentul European va conta.

2. SCENARIUL „RETRAGEREA ÎN CAZARMĂ": Popularii europeni își retrag sprijinul pentru Koveși și aleg un candidat mai puțin controversat. Doamna Koveși este trasă pe linie moartă și, în termen de câteva luni, nucleul dur anti-PSD își găsește alt lider.

- Este scenariul de care se teme doamna Koveși și motivul pentru care a avut reacția emoțională aseară la TV. Ar fi un gest de conciliere, o mână întinsă PSD-ALDE având drept efect evitarea unei radicalizări a acestei zone politice și asigurarea sprijinului PSD într-o posibilă viitoare coaliție PPE-SD-ALDE în Parlamentul European.

- Ar fi o recunoaștere implicită a problemelor reale ale luptei anticorupție cu efectul de a dezumfla discursul lui Iohannis și a PLUS-USR, care vor trebui să caute alte teme. Electoratul lor ar fi demobilizat, rezultând într-un scor sub așteptări în viitoarele alegeri

- Iohannis câștigă în acest scenariu, scăpând de ghimpele USR-PLUS ca și de potențialul de imagine al doamnei Koveși. Problema lui va fi să reușească să mobilizeze destui votanți care să-i asigure cel de-al doilea mandat.

3. SCENARIUL "EROINA": Koveși e nevoită să renunțe la funcția de Procuror șef european, se victimizează și este intens promovată, devenind candidatul USR-PLUS la Cotroceni (cu sub-scenariul în care Iohannis este la rândul său retras, fie spre Consiliul European sau spre altă sinecură, sau pur și simplu convins că este mai „comod" să renunțe la un al doilea mandat.)

Există șanse reale ca acest al treilea scenariu să se materializeze. Nu trebuie să uităm că zona anti-PSD este într-o mare criză de lideri, Iohannis nefiind genul de personaj care să inspire o pătură a societății profund radicalizată (așa-numiții #rezist), în timp ce Dacian Cioloș are șanse să rămână ca europarlamentar la Bruxelles.

Cine va prelua standardul opoziției, în condițiile în care PNL sub Ludovic Orban devine din ce în ce mai insipid, incolor și inodor? Poate fi Koveși o variantă cu șanse reale?

Cred că, în condițiile în care cei care îl sprijină azi pe Iohannis își transferă resursele spre LC Koveși, răspunsul poate fi Da. Mă refer aici inclusiv la anumiți parteneri strategici ai României.

Oricum ar fi, doamna Koveși este azi un pariu major — o mare sursă de risc, dar și de oportunitate —, pentru cei care mizează pe ea. Iar în cazul în care am ajunge să asistăm la o finală prezidențială Dragnea - Koveși, vestele antiglonț vor deveni obligatorii pentru că abia atunci vom înțelege ce înseamnă război total.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel