Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 26 februarie

hitler
hitler

Când mai auzim de lucrări din România care se întind pe ani sau zeci de ani, n-ar trebui să ne fie rușine. Danezilor le-a luat 34 de ani reconstrucția palatului regal Christianborg din Copenhaga. Palatul a fost distrus în 1794, din cauza unui incendiu, și a fost gata reconstruit în 1828. Bine, acest caz e vechi de 200 de ani, dar, totuși, asta poate fi doar o scuză facilă a danezilor pentru durata mare dedicată reconstrucției. Și acum, să trecem la și mai multe evenimente de azi.

Autor: Răzvan Băltărețu

Fapte diverse:

26 februarie 1935 - Adolf Hitler semnează un decret prin care autorizează înființarea Reich Luftwaffe - forța aeriană germană - , fiind al treilea serviciu militar german, alături de armata și marina Reich-ului. Și, totuși, pe europeni i-a luat prin surprindere războiul declanșat de Hitler. Probabil că trebuia să le trimită o telegramă prin care să anunțe țări ca Franța și Polonia că Germania va veni într-o blitz-vizită.

26 februarie 1988 - Declarația guvernului SUA prin care anunță hotărârea de a retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza națiunii celei mai favorizate. Un an mai târziu în România începe o revoluție. Și cum am scăpat din comunism, am dat fuga la vecinii americani pentru a-i chema la o cafea. În 2004 ne-au deschis și ușa.

26 februarie 2001 - Talibanii dinamitează, în Bamiyan, Afghanistan, două statui uriașe care îl reprezentau pe Buddha. Prea se întinsese și Buddha. După ce că el e mare și așa, mai avea și două statui. Or fi vrut și oamenii să facă loc zeilor lor.

S-au născut azi:

26 februarie 1802 - Victor Hugo, scriitor francez (decedat în 1885). În cel mai celebru roman al său, “Mizerabilii”, personajul principal intră la închisoare pentru o pâine furată. Asta e problema când furi puțin, riști să stai mai mult închis ca să le ții locul și celor care încă n-au terminat de furat.

26 februarie 1829 - Levi Strauss, creatorul jeans–ilor (decedat în 1902). A plecat din Germania în SUA și de-acolo a invadat lumea cu ceea ce a meșterit. Poate că dacă ar fi început din Polonia, ca alt conațional de-al său, n-ar fi avut chiar la fel de mult succes.

26 februarie 1861 - Nadejda Krupskaia, revoluționară marxistă, soția lui Lenin (decedată în 1939). Ea a ocupat cunoscuta funcție de “soția soțului”. Pe lângă aceasta, a mai fost numită adjunct pentru Comisarul Poporului pentru Educație, un cadou al soțului pentru a sărbători reușita revoluției.

Decese:

26 februarie 1940 - Nicolae Tonitza, pictor, grafician și critic de artă român (născut în 1886). Spre finalul vieții, redusese paleta de culori până aproape de monocromie. Da, se apropia războiul, cred că prevedea el ceva-ceva din viața urmașilor.

26 februarie 1969 - Karl Jaspers, psihiatru german (născut în 1883). El era un fel de M. Heidegger, cam cu aceleași preocupări - ființa și existența -, doar că al doilea a avut parte de mai mult succes.

Citește și alte evenimente, din alte zile:

Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 25 februarie

Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 24 februarie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel