Guatemala: Peste 33.000 de persoane, evacuate din cauza erupției unui vulcan

vulcanul de foc
vulcanul de foc

Peste 33.000 de persoane din satele aflate în apropierea unui vulcan din vestul Guatemalei au fost evacuate, după ce acesta a avut cea mai puternică erupție din ultimii zece ani.

Vulcanul de Foc din vestul statului Guatemala a cunoscut joi cea mai puternică erupţie din ultimul deceniu, vizibilă din capitala aflată la o distanţă de 75 de kilometri. Norii groși de cenușă și râurile de lavă care se preling pe versanții vulcanului au determinat oficialitățile să ia măsura evacuării a peste 33.000 de persoane din comunitățile din jurul vulcanului, potrivit huffingtonpost.com.

Responsabilul cu evacuările de urgență, Sergio Cabanas, a declarat că aproximativ 17 sate din împrejurimile Vulcanului de Foc, aflat la aproape 16 kilometri de orașul Antigua, au primit ordin să fie evacuate.

Sute de autoturisme, camioane și autobuze, în care se află oamenii din zonă se îndreaptă spre Guatemala City, însă, din cauza norilor groși de cenușă, vizibilitatea s-a redus la mai mpuțin de 10 metri, în zona de câmpuri de trestie de zahăr din jurul vulcanului.

"Acest tip de erupţie este mai puternică decât cea normală şi nu a mai fost observată în ultimii ani, de aceea am declanşat codul portocaliu (de pericol)" în împrejurimile vulcanului aflat în vestul ţării, a declarat pentru presa locală Gustavo Chigna de la Institutul de Vulcanologie.

Seismologii au anunțat s-au înregistrat mai multe explozii în interiorul vulcanului înalt de 3.763 de metri.

Miriam Carumaco, o localnică a povestit "Am auzit un tunet puternic si apoi s-a întunecat, după care a început să cadă cenușă. Suna ca o oală sub presiune, care nu se mai oprea".

Crucea Roșie a anuntat că au fost instituite 10 tabere pentru refugiați. Cei mai mulți oameni suferă de probleme respiratorii și oculare, din cauza cenusii aruncate de vulcan.

Oficialii din statul mexican Chiapas, aflat la granita cu Guatemala, au declarat că monitorizează situația, pentru a lua măsurile necesare în cazul în care norii de cenușă ar putea fi purtați de vânt spre Mexic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel