Expoziţia "Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului" - de joi, la MNŢR

 Expoziţia "Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului" se va deschide joi, la ora 18,00, în Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", transmis luni AGERPRES, expoziţia, care va fi deschisă cu o săptămână înainte de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România, prezintă poveştile unor supravieţuitori ai acestui flagel şi ale unor salvatori din 11 ţări europene (Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Ucraina) pe fundalul unui context istoric mai amplu.

"Partea românească a expoziţiei va înfăţişa poveştile lui Andrei Călăraşu şi Magdalena Stroe. Andrei Călăraşu era un băiat evreu de 19 ani care a suportat condiţiile inumane ale unei călătorii cu trenul de peste o săptămână, până la un lagăr de muncă forţată. Îşi datorează supravieţuirea curajului Vioricăi Agarici, conducătoarea Crucii Roşii locale, care a obligat paznicii de la gara din Roman să deschidă vagoanele şi să îi lase afară să respire pe cei care mai erau în viaţă. Trei ani mai târziu, Magdalena Stroe, pe atunci în vârstă de 15 ani, şi-a riscat viaţa dându-i unei foste colege evreice propriile sale documente, pentru aceasta fiind singura şansă să evite transportarea în ghetoul din Cluj-Napoca şi deportarea în lagărul Auschwitz - Birkenau", precizează sursa citată.

Expoziţia a fost vernisată în premieră la Bruxelles, deschiderea oficială având loc în sediul Comisiei Europene pe 27 ianuarie 2018 (Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului), fiind ulterior prezentată şi la Amsterdam, Bratislava, Vilnius, Wroclaw şi Markowa (un important memorial polonez situat pe locul în care familia Ulma a locuit în timpul războiului până să fie ucisă, împreună cu evreii cărora le oferise adăpost, de către germani).

Proiectul este o iniţiativă comună a Reţelei Europene Memorie şi Solidaritate, Muzeului de Istorie a Evreilor Polonezi POLIN (Varşovia) şi Centrului Memorial al Eroilor Tăcuţi (Berlin), panelul despre Holocaustul din România fiind dezvoltat în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".

La MNŢR, expoziţia "Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului" poate fi vizitată până pe 19 octombrie. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy