Expoziţia „Gesturi” a artistei Petronela Berlea

Vernisaj: joi, 22 iunie, ora 19:00.

La Galeriile Carol, vara astronomică 2017 debutează cu o personală a Petronelei Berlea, care surprinde poetica mișcării pe care o redă în pânzele sale autoreferențiale. Gesturi cotidiene devoalează gânduri, stări, sentimente: o mână o cuprinde pe cealaltă cu celeritate, corpul artistei devine subiect de studiu redat fragmentar, cu accent pe expresivitatea gesturilor.

Artista accentuează poziţii sau elemente ale personajului, poziţii sugerând durerea sau interiorizarea. O gamă cromatică rafinată de alb valorat de griuri în veşminte, ritmuri neliniştitoare date de drapaje şi de jocul verticalelor şi diagonalelor şi o impesie de fragilitate par a fi, în momentul de faţă caractristicile promiţătoare ale picturii sale. 

„Detaliile sunt studiate și redate asemenea unui Rembrandt van Rijn, iar spontaneitatea mișcării amintește de un Edgar Degas. Paleta cromatică austeră acordă pânzelor sale un aspect de fotografie veche, de secol XIX, asemănătoare daghereotipului; iar forma marmorată a corpului și drapajului ne întoarce în timp, către reprezentarea statuară a clasicilor greci. Lumina teatrală, de studio, acordă o notă caravagescă lucrărilor sale. Inserția de fragmente din actuala serie de lucrări hiperrealiste anunță o nouă etapă în creația Petronelei Berlea și o abordare în care expresivitatea culorii ia locul formei anatomice bine studiate”, consideră curatorul Raluca Băloiu.


(w670)


Petronela Berlea a urmat cursurile de pictură ale Universității Naționale de Arte București, cu o licenţă la clasa Lect. Univ. Dr. George Moscal, în 2012 şi o lucrare de masterat cu titlul Strategii de creație în pictură, la clasa Conf. Univ. Dr. Petru Lucaci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel