Urmărește emisiunea live


Expoziţia Alfabetul chirilic – la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Alfabetul chirilic
Alfabetul chirilic

Ambasada Republicii Bulgaria în România şi Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi prezintă expoziția Alfabetul chirilicfonturi chirilice autentice utilizate în tipografia modernă”. Vernisajul va avea loc pe data de 24.05.2017, orele 18.00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

Pe lângă rolul său primar, acela de comunicare în scris, alfabetul are o dimensiune artistică, estetică ce oferă posibilitatea interacţiunii şi schimbului de idei prin percepţii abstracte. În expoziţia Alfabetul chirilic fonturile chirilice moderne sunt corelate cu monumente epigrafice din tradiţia scrierii bulgare, ceea ce îmbogăţeşte prezentarea acestora şi stârneşte imaginaţia privitorilor. Astfel, expoziția prezintă publicului o serie de panouri ce reprezintă semnele alfabetului chirilic, tratate în manieră contemporană.

Alfabetul chirilic este a doua scriere slavă și a fost creat în secolul al IX-lea în Bulgaria de ucenicii lui Chiril și Metodiu. Fiind denumit în onoarea profesorului lor – Sf. Cоnstantin Chiril Filosof, este mai bine adaptat la limba bulgară şi la celelalte limbi slave decât alfabetul glagolitic vechi. Astfel, alfabetul chirilic se utilizează până în zilele noastre nu numai în Bulgaria dar şi în multe alte ţări, România de asemenea dispunând de tradiţia scrierii chirilice.

Odată cu aderarea Republicii Bulgaria la Uniunea Europeană în anul 2007, alfabetul chirilic devine unul dintre cele trei alfabete ale Uniunii. În felul acesta Bulgaria contribuie la păstrarea şi dezvoltarea diversităţii culturale şi bogăţiei Europei unite. Este afirmată din nou nu numai apartenenţa culturii bulgare la cea europeană, dar şi contribuţia de secole a bulgarilor la dezvoltarea civilizaţiei europene.

Această expoziție este prilejuită desărbătorirea pe 24 mai a ZileiEducaţiei şi Culturii Bulgare şi a Scrierii Slave, fiind de altfel și sărbătoarea bisericească a întemeietorilor primei scrieri slave – Chiril și Metodiu. Ziua educaţiei este sărbătorită de bulgari pentru prima dată în anul 1851 la Plovdiv iar celebrarea se transformă rapid într-o expresie strălucitoare a identităţii naţionale bulgare şi a convingerii că libertatea și prosperitatea pot fi obținute prin educație și știință.

24 mai este declarată sărbătoare oficială în Republica Bulgaria prin hotărârea Adunării Naţionale din data de 30 martie 1990, iar începând cu 08 mai 2015 ea devine Ziua Limbii Bulgare în România, în baza Legii № 100/2015, adoptată de Camera Deputaţilor.

Аutorul fonturilor chirilice contemporane prezente în expoziție este prof. ChirilGogov, născut la Кiustendil, în anul 1944. A absolvit Academia Naţională de Arte din Sofia unde în prezent își desfăşoară activitatea didactică. Chiril Gogov еste unul dintre autorii stemei actuale de stat a Republicii Bulgaria, pictor-proiectant al monedelor și bancnotelor bulgare, emisiile 1996–2002, fiind şi autorul logo-ului naţional pentru Anul European al Dialogului Intercultural (2008). Prof. Gogov lucrează în domeniul ilustraţiei și al designului de carte, grafică aplicată, еste creator de timbre poştale, de steme ale unor oraşe din Bulgaria, de fonturi originale, afişe şi altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel