Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Elena Mateescu, proiecte până în 2023: Detecția fulgerelor, stații meteorologice cu senzori de ultimă generație

Elena Mateescu  Foto: Crișan Andreescu
Elena Mateescu Foto: Crișan Andreescu

Elena Mateescu, director ANM, a vorbit despre proiectele ce urmează să fie implementate până în 2023.

„Avem deja aprobate prin hotărârea de Guvern din 21 februarie 2022 caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții: cele șapte obiective incluse în proiectul Infra Meteo. În principal, achiziția celor șase radare noi, înființarea a 16 noi puncte de detecție a fulgerelor, modernizarea a încă 80 de stații meteorologice cu senzori de ultimă generație, modernizarea IT, prin transmia informațiilor, comunicarea și schimbul internațional de date. Ultimul obiectiv: înființarea Centrului European de Agrometeorologie, ce vizează nu numai clădirea, dar și asigurarea schimbului de informații cu serviciile meteorologice din Europa. (...) La finalul anului 2023, trebuie să avem implementate toate cele șapte obiective”, a precizat Elena Mateescu în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„În PNRR, așteptăm semnarea cu Ministerului Mediului”, a explicat Elena Mateescu.

Elena Mateescu (ANM), interviu. Cum va fi vremea de la 1 martie 2022

Primăvara începe cu frig și precipitații în toată țara

În Banat, până pe 8 martie valorile termice, îndeosebi cele nocturne se vor situa sub mediile multianuale specifice acestei perioade, respectiv la nivelul regiunii temperaturi minime de -4...-2 grade. Temperaturile maxime estimate în această perioadă, vor crește ușor, de la o medie de 6 grade în primele zile, spre 8 grade. Spre mijlocul lunii martie se întrevede o încălzire treptată a vremii, astfel că temperaturile maxime vor atinge o medie de 13...14 grade, iar minimele se vor apropia de 0 grade. Trecător vor fi precipitații slabe la începutul intervalului, iar cu o probabilitate relativ ridicată și după 6 martie.

În Crișana, până pe 8 martie valorile termice, îndeosebi cele nocturne se vor situa sub normele climatologice, respectiv o medie a acestora de -5...-3 grade, iar temperaturile maxime estimate în această perioadă vor oscila între 5 și 8 grade. Spre mijlocul lunii martie se întrevede o încălzire treptată a vremii, astfel că temperaturile maxime vor atinge o medie de 10...12 grade, iar minimele se vor apropia de 0 grade. Trecător vor fi precipitații slabe, cu o probabilitate relativ ridicată după 6 martie.

În Transilvania, vremea va fi rece în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi de 2...4 grade până pe 8 martie, apoi se va încălzi ușor și treptat și se va ajunge la o medie a acestora de 8...9 grade. În timpul nopților se vor înregistra minime termice de -7...-5 grade, însă vor fi și intervale mai reci în care, îndeosebi în estul regiunii, temperatura va scădea și sub -10...-9 grade.

În Maramureș, vremea va fi rece în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi de 4...6 grade până pe 8 martie, apoi se va încălzi ușor și treptat și se va ajunge la o medie a acestora de 8...10 grade. În timpul nopților se vor înregistra minime termice, în general, de -6...-4 grade, valori ușor mai ridicate urmând a fi spre mijlocul
lunii martie.

În Moldova, procesul de răcire va continua la debutul calendaristic al primăverii, când media temperaturilor maxime va scădea la 0 grade, iar ulterior, chiar dacă se va înregistra o creștere ușoară a acestora, până pe 9 martie, la nivelul regiunii nu se vor depăși 3...5 grade. După acest interval se întrevede o încălzire ușoară și treptată, astfel că spre mijlocul lunii martie se pot înregistra temperaturi în jur de 10 grade. Nopțile vor fi reci pe tot parcursul intervalului, cu o medie a temperaturilor minime de -4...-2 grade, însă în perioada 6 – 10 martie se pot înregistra valori mai scăzute, local sub -6 grade.

În Dobrogea în primele 3 zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de numai 2 grade, cu mult sub normele climatologice, iar vântul va amplifica senzația de frig. Ulterior valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate, iar până în 9 martie se vor înregistra valori medii de 4...6 grade. De asemenea și în această regiune, spre mijlocul lunii martie se va încălzi treptat, urmând a se înregistra temperaturi maxime de 8...10 grade. Temperaturile minime vor fi în general de -2...0 grade, valori mai scăzute fiind posibile în perioada 6 – 10 martie.

În Muntenia, în primele 3 zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de numai 2...4 grade, cu mult sub normele climatologice. Ulterior valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate, iar până în 9 martie se vor înregistra valori medii de 6...8 grade. Spre mijlocul lunii martie se va încălzi treptat, urmând a se înregistra temperaturi maxime în jur de 10 grade. Nopțile vor fi reci în cea mai mare parte a intervalului, cu minime termice în general de -4...-2 grade, valori mai scăzute fiind posibile în perioada 6 – 10 martie.

În Oltenia în primele 2 zile ale intervalului, la nivelul regiunii se vor înregistra temperaturi maxime în jur de 5 grade, apoi până spre 9 martie sunt estimate valori ușor mai ridicate, în medie de 7...8 grade, iar până spre mijlocul lunii martie se va ajunge la 11...12 grade. Nopțile vor fi reci în cea mai mare parte a intervalului, cu minime termice în general de -4...-2 grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel