Urmărește emisiunea live


Efectul recensământului: PDL dispare dacă suntem doar 16 milioane

Nici nu știm câți suntem, spunea Mircea Geoană, referitor la ofițerii acoperiți din politică. Posibil ca din cauza altor acoperiți să nu știm nici câți români trăiesc în România. Manevrele prin care regimul Băsescu a întârziat publicarea recensământului au avut o miză enormă. 

Să admitem că sunt 16,5 milioane de cetățeni cu drept de vot, conform recensământului nepublicat. Cel puțin 1,5 milioane lucrează în străinătate, fără forme legale, deși au fost validați la recensământ, iar alte 1,5 milioane sunt unguri, care votează în legea lor. Rămân 13,5 milioane.  În vârf de sezon, circa 0,5 milioane se află în concediu afară: Bulgaria, Turcia etc. Avem cel puțin 1 milion de oameni legați de PDL și Traian Băsescu (activiștii, funcționărimea, lucrători ai firmelor de partid, lucrători din servicii și familiile lor). Mai adăugăm un milion de simpatizanți. Rezultă că din 11 milioane de oameni care puteau veni la urne au votat 8,4 milioane la referendum.

(Vezi ce opțiuni are CCR în privința validării referendumului)

 În opinia mea, chiar și cei care au votat NU sunt împotriva felului în care Băsescu conduce (poate sunt de-ai lui Dan Diaconescu, poate sunt oameni dezamăgiți de fostul lor idol). Ipoteza că toți cei care au participat vor plecarea lui Băsescu e mai aproape de adevăr decât aceea că au stat acasă toți băsisștii.

Oricum, nu cred că putem reproșa poporului că nu s-a mobilizat sau că nu are spirit civic.

Dar, sigur am putea reproșa administrației că nu a corectat listele electorale. O soluție ar fi solicitarea cărții de alegător, cu o lună înainte de alegeri. Doar cei care vin la secție și solicită cartea sunt trecuți pe liste. Se practică în multe țări, fiind un sistem menit să-i ia în calcul doar pe cei interesați de procesul electoral. Probabil necesită schimbarea legilor, avizul CCR și va fi greu de introdus în practică.

Mai rapidă ar fi ”puricarea” listelor de la MAI, dar nu știum cum se pot stabili care sunt lucrătorii în străinătate fără forme legale. Dacă, totuși, s-ar ține cont de rezultatele recensământului la alegerile din toamnă, ar fi cutremur mare.

Votul uninominal permite ca oameni de pe locul doi sau trei să ajungă în Parlament dacă niciun candidat nu ia 50 la sută plus 1 vot. Morții și plecații din țară împiedică realizarea cvorumului. Dacă s-ar vota la toamnă pe câți români mai suntem, tare mi-e că PDL, care tocmai ce a rănit 8 milioane din 11,5 ( fără maghiari), ar cam dispărea de pe hartă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel