Dumitru Fărcaş, înmormântare în grădina casei părinteşti

Dumitru Farcas
Dumitru Farcas

Dumitru Fărcaş a fost înmormântat joi după-amiază, cu onoruri militare, în grădina din spatele casei părinteşti.

Taragotistul Dumitru Fărcaş a fost înmormântat joi după-amiază, cu onoruri militare, în grădina din spatele casei părinteşti din comuna maramureşeană Groşi, în prezenţa a peste 1.000 de persoane, majoritatea localnici, dar şi artişti din lumea muzicii populare, oficialităţi locale, rude şi prieteni ai artistului. 

Slujba de înmormântare a fost oficiată de episcopul ortodox Iustin Sigheteanul al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului împreună cu mitropolitul Ardealului, Andrei Andreicuţ, şi un sobor de preoţi locali. În cuvântul său, episcopul Iustin Sigheteanul a menţionat valoarea artistului dispărut, legătura lui specială cu Maramureşul, precum şi importanţa acestuia pentru cultura ţării noastre. 

"Voievodul taragotului din Maramureş"

"Suntem lângă sicriul ce poartă osemintele unui om de geniu, unei personalităţi de excepţie a culturii şi muzicii, tradiţiei, a valorilor noastre româneşti, voievodul taragotului din Maramureş, maestrul Dumitru Fărcaş (...) care, la 80 de ani, şi-a încheiat călătoria pământească şi s-a adăugat moşilor, strămoşilor, părinţilor şi fraţilor săi.

De fiecare dată când pierdem o personalitate din cultura, literatura, muzica românească, din viaţa publică românească, atunci când pierdem o personalitate parcă suntem mai săraci, parcă ne încearcă sentimente de profundă îngrijorare, de tristeţe nemângâiată. Şi cu toate că suntem creştini, şi noi nu credem în moarte, pentru că dincolo de viaţa aceasta şi la trecerea din ea, este şi mai multă viaţă. Este viaţa veşnică.

Cu toate acestea, despărţirea aceasta vremelnică este foarte dureroasă. Dureroasă pentru familie, pentru cei apropiaţi, dureroasă pentru cunoscuţi şi prieteni, dureroasă pentru comunităţi cum este cea din Groşi, dureroasă pentru naţiune când cel ce pleacă a reprezentat naţiunea ca un ambasador al ei. Acesta a fost, este şi rămâne Dumitru Fărcaş", a spus Iustin Sigheteanul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel