Dr. Mihai Craiu a spus "povestea tristă a unui băiețel de 5 ani" care a murit.
Dr. Mihai Craiu trage din nou un semnal de alarmă în privința bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, dar din cauza cărora încă mor copii. Medicul pediatru a spus "povestea tristă a unui băiețel de 5 ani" care a murit după ce s-a îmbolnăvit de meningită.
"Încă un copil mort, încă o tragedie care putea fi evitată! Știrea dimineții, pentru mine, a fost povestea tristă a unui băiețel de 5 ani, care a dezvoltat o "răceală" săptămâna trecută, când a mers la grădiniță, iar joi a murit, la câteva zeci de ore de când a început să prezinte semne de boală. În ciuda eforturilor susținute ale grupului de specialiști de la un spital din Timișoara copilul nu a putut fi salvat. Avea meningită cu meningococ. O altă boală mortală pentru care există vaccin.
Vaccinurile pentru prevenția bolii meningococice funcționează și în cele mai sărace țări din lume. În Africa Sub-Sahariană este descris cel mai mare număr de cazuri de infecție cu meningococ, din întreaga lume. De aceea în 2010 a fost elaborat un vaccin special pentru aceste țări sărace. În 2009, înainte de introducerea vaccinului în 14 țări africane, sistemul de supraveghere epidemiologică a consemnat 88.199 cazuri suspecte și 5.352 decese prin boală meningococică.
Campania de vaccinare inițiată a ajuns în următorii 6 ani la peste 235 milioane persoane din 16 țări din regiune. Și? Și incidența bolii produse de meningococul de tip A (cel din vaccin) a scăzut cu 99% între 2010 și 2015. În Burkina Faso incidența a scăzut cu 99,8% în acest timp. Pentru că au primit vaccin MenAfriVac 94% din cei eligibili.
Putem întreba medicul de familie despre vaccinurile meningococice (care sunt opționale în țara noastră). Și putem învăța să recunoaștem repede semnele de iritație meningeală și cele de purpură fulminantă. Apropos de purpură... Dacă o erupție apare pe pielea copilului dumneavoastră și acesta are febră, atunci apăsați regiunea cu un pahar de sticlă transparentă, necolorată. Dacă nu pălește deloc erupția atunci este grav. Mergeți imediat la spital deoarece ar putea fi una din maladiile severe cu purpură. Cum este în meningococemie", a scris Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News