Dovedit ştiinţific. De ce iubesc pisicile să stea în cutii

Pisicile adoră cutiile de carton / Pexels, Arina Krusnikova
Pisicile adoră cutiile de carton / Pexels, Arina Krusnikova

Cine are pisică acasă ştie deja că aceasta adoră să petreacă cât mai mult timp în coşuri şi cutii, practic - în orice are margine înaltă. Iar dacă mai are şi capac, aşa cum are o cutie de carton, e perfect! Dar de ce simt atât de relaxate pisicuţele atunci când se ascund în astfel de locuri? Iată explicaţia ştiinţifică.

Pisicile adoră spaţiile acoperite, înguste, împrejmuite din toate părţile, acolo unde se simt cel mai bine. De ce? Cercetătorii americani afirmă că preferinţa felinelor pentru astfel de locuri are legătură cu instinctul primordial de prădător, relatează Live Science. Potrivit dr. veterinar Nicholas Dodman, citat de LifeHacker, pisicile sunt tot timpul pregătite să îşi atace ”prada”. Cu cât se simt mai protejate, în spaţii mici, acoperite, cu atât au senzaţia că sunt mai pregătite pentru vânătoare. ”În mod similar, leii, panterele şi celelalte feline îşi atacă prada, sub protecţia camuflajului oferit de mediul înconjurător. Vizuina primordială se transpune în realitatea pisicii de apartament în orice obiect care îi asigură camuflajul de care are nevoie pentru a se relaxa şi a se pregăti de vânătoare, fie ca e vorba de o banală cutie sau de un dulap”, a declarat expertul.

Cine nu are cutie, să-şi...deseneze una

Potrivit lui Dodman, dacă aveţi o pisică şi vreţi ca aceasta să se simtă bine, amenajaţi-i un astfel de culcuş, un fel de cort din orice obiect. Veţi vedea că se va retrage acolo şi va sta extrem de relaxată. În mod paradoxal, puteţi chiar să îi amenajaţi şi un simplu chenar pe mochetă sau pe parchet şi ea se va simţi confortabil acolo. S-au făcut chiar şi experimente în care se desena pe podea un cerc sau un dreptunghi iar pisicuţele îşi ocupau instant locul în mijlocul desenului. Se întâmplă asta pentru că micuţele feline se orientează şi după chenar. Atâta vreme cât spaţiul lor este "îngrădit" chiar şi numai vizual, pentru ele este mai mult decât ce trebuie.

Bucurie "cu margini" pentru micii exploratori

Cutiile le ajută, de asemenea, să se adapteze mai repede unui mediu nou sau să se recupereze rapid. Studiile arată că acestea sunt incredibil de benefice, ajutându-le să facă față schimbării. Cutia este un excelent izolator. În ea, pisica are parte de căldura necesară care o ajută să se relaxeze și să se simtă confortabil. Evident, cutia reprezintă un spațiu de investigat. Căci cine e mai curioasă decât pisica? Este și un spațiu grozav pentru dormit.  Textura reprezintă un alt motiv pentru care pisica e atrasă de cutie. Cartonul este perfect pentru ca pisica să muște și să zgârie, oferindu-le distracție maximă. O cutie veche devine oricând o jucărie cu adevărat interesantă care o poate distra zile întregi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel