Vaccinarea acclerată grăbește finalul pandemiei, dar acum întrebarea este când se va termina definitiv.
Directorul general al Moderna, una dintre companiile farmaceutice care a dezvoltat un vaccin împotriva Covid-19, avansează o dată. Potrivit lui Stéphane Bancel, la mijlocul anului viitor vom vedea finalul pandemiei în condiţiile în care creşterea producţiei de vaccinuri asigură o aprovizionare mondială.
"Dacă suntem atenți la extinderea capacităţilor de producţie la nivelul întregii industrii în ultimele şase luni, cred că suficiente doze ar trebui să fie disponibile la mijlocul lui 2022 astfel încât toţi locuitorii de pe Pământ să poată fi vaccinaţi. În plus, doze suplimentare vor fi posibile dacă va fi nevoie", a spus Stephane Bancel, citat de The Mirroir.
"Cei care nu se vaccinează vor fi imunizați în mod natural deoarece varianta Delta este foarte contagioasă", a explicat Bancel. "În acest fel vom ajunge într-o situație asemănătoare gripei. Puteți să vă vaccinați și să aveți o iarnă bună. Sau să nu o faceți și riscați să vă îmbolnăviți și chiar să ajungeți la spital", a spus directorul general al Moderna.
Întrebat dacă putem vorbi despre o ”revenire la normalitate” în 2022, el a răspuns: ”Da, la anul pe vremea aceasta”. Conform cifrelor publicate de Our World In Data, 44,1% din populația lumii a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva Covid-19.
Bancel a mai spus că se aşteaptă ca guvernele să aprobe doze suplimentare pentru persoanele care au fost deja vaccinate pentru că pacienţii cu grad mare de risc care au fost vaccinaţi în toamna anului trecut vor avea nevoie, "fără îndoială", de o nouă doză.
Premierul Florin Cîţu a anunţat că miercuri s-a luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, să înceapă administrarea celei de-a treia doze, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna şi Astra Zeneca, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua.
Doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare, dar și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu