De ce nu e bine să păstrezi ouăle pe ușa frigiderului. Trucuri: Cum se testează prospețimea

Fotografie creată de Doralin Tunas, de la Pexels
Fotografie creată de Doralin Tunas, de la Pexels

Există câteva greșeli comune când vine vorba de păstrarea ouălor în frigider. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să te bucuri de ouă cât mai proaspete, care să-ți aducă beneficii, nu probleme de sănătate. 

După cumpărare, se recomandă ca ouăle să fie puse la frigider, la o temperatură cuprinsă între 1 și 5 grade Celsius. Ouăle pot fi păstrate și la temperatura camerei, deci nu neaparăt în frigider, dar pentru o durată de timp mai mică. În caz contrar, riști să te alegi cu probleme la nivel digestiv. 

Cel mai bine ar fi să le păstrezi în cartonul în care le-ai cumpărat, pe unul dintre rafturile frigiderului. De ce nu pe ușă? Pentru că acolo temperatura este mai mare, iar mișcarea va accelera dispersia albușului și gălbenușului. 

Alege cofraje din carton, nu din plastic, pentru că astfel oul este protejat mai bine de eventualele mirosuri străine. 

În cazul în care există un ou crăpat în cofraj, consumă-l cât mai repede. Dacă e unul spart, mai bine aruncă-l. 

E importantă și poziția în care ouăle sunt puse în frigider 

Indicat este să păstrezi ouăle cu vârful în jos - camera de aer de la baza oului nu va presa gălbenușul și acesta se va păstra mai mult timp. 

De asemenea, pentru că oul este protejat în mod natural de o membrană, nu trebuie să fie spălat înainte de a-l consuma. Poți însă să-l ștergi cu un șervețel. Dacă este din gospodărie, poți să-l speli înainte de a-l pune la gătit. 

Cum poți verifica prospețimea unui ou 

În primul rând, dacă oul are o textură poroasă, înseamnă că nu este tocmai proaspăt. Membrana care îl protejează cel mai probabil s-a uscat. 

Poți verifica prospețimea și punându-l într-un castron cu apă și eventual, cu sare. Dacă se ridică la suprafață, mai bine nu-l consuma. În schimb, dacă se menține la fundul apei, e proaspăt, scrie shtiu.ro.

A doua modalitate se bazează pe aspectul albușului și al gălbenușului. În vreme ce oul proaspăt are albușul adunat, iar gălbenușului este bombat în afara acestuia, albușul oului vechi se întinde foarte ușor și gălbenușul este aplatizat sau chiar se sparge. 

În cazul ouălor din gospodărie, acestea pot fi păstrate într-un loc răcoros timp de 20 de zile, la o temperatură constantă de cel mult 15 grade Celsius. După aceste zile, trebuie depozitate la frigider, la 5 grade Celsius. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel