Thomas Sargent a primit Nobelul pentru economie pe baza unor lucrări elaborate la Universitatea din Minnesota. El a pornit de la teorii care au început să circule în anii 70 ai secolului trecut. Este posibil ca alegerea Comitetului Nobel să fi fost influențată de criza economică mondială. Astfel, premiul ar putea fi un mesaj către elitele politice care încearcă să intervină în economie.
Claudiu Doltu, profesor la ASE, nominalizat de PNL ca ministru de Finanțe în ”guvernul din umbră”, explică mesajul transmis de teoria lui Sargent. ”Se reconfirmă prin acest premiu supra-neutralitatea politicilor monetare, ne-a declarat prof. Doltu. Cu alte cuvinte, Sargent a demonstrat că influențele politice sau modificările bruște de politici publice nu pot păcăli piața. Firmele și indivizii încorporează în deciziile lor informații și modificări de comportament generate de schimbările guvernamentale. Cu alte cuvinte, oamenii nu pot fi păcăliți de schimbările bruște, de surprizele pe care le fac autoritățile. De aici, termenul de supra-neutralitate. Influențarea politicii monetare de către alte politici ar fi o greșeală, ar presupune costuri mai mari, în câțiva ani sau câteva luni”.
Nu poate fi controlat șomajul prin inflație
După 1950, politicienii au acționat prin creșterea inflației pentru a ține șomajul la un nivel acceptabil. Pe termen scurt, politicile au funcționat, dar pe termen lung s-a observat că au produs creșterea concomitentă a inflației și a șomajului. Publicul a anticipat efectul scontat de autorități și a reacționat, spune teoria premiată cu Nobel-ul pentru economie. Milton Friedman a fost primul care a atras atenția asupra fenomenului. Cum Friedman are deja un Nobel, s-a pus problema dacă nu cumva premiul atribuit lui Sargent este de fapt un mesaj dat de cei din Comitetul Nobel.” Nu pot lega criza în relație cauză-efect cu această decizie, dar e posibil ca economiștii să fi simțit nevoia ca, din miile de nominalizări, să-l fi ales pe un cercetător cu astfel de mesaj. Ideea ar fi să nu ne facem iluzii că decizii ale băncilor centrale ar putea influența șomajul sau producția reală”, a concluzionat prof. Doltu.
Citeşte şi:
Americanii Thomas Sargent şi Christopher Sims, premiul Nobel pentru economie pe 2011
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu