Cum va fi vremea până duminică, 3 septembrie. Elena Mateescu (ANM), prognoza meteo: Fenomene extreme. Cod Galben și Portocaliu de furtuni și ploi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

"Iată că vara 2023 se încheie cu fenomene meteorologice extreme în desfăşurare şi într-o dinamică, având în vedere deja atenţionările meteorologice generale în vigoare până în această seară, la ora 23:00. În jumătatea estică a ţării, avem Cod Portocaliu. Vorbim, mai precis, pentru zonele vizate din partea de nord şi est ale Munteniei, estul Transilvaniei, dar şi Moldova, de perioade de instabilitate atmosferică accentuată. Vorbim de rafale cuprinse între 70 - 80 de km/h şi, pe intervale scurte de timp, - în mai puţin de 1-3 ore - pot cădea cantităţi de apă de 35 - 40 de l/mp, izolat peste 50 - 60 de l/mp.

În restul ţării, în aproape toată ţara, vorbim de  o avertizare meteorologică de Cod Galben şi, în restul zonelor, putem consemna valori ale cantităţilor de apă, la nivel local, de 25-30 de l/mp, izolat de peste 40 de l/mp. Aceasta avertizare meteorlogica generală a fost amendată până în prezent de avertizări meteorologice de tip nowcasting de Cod Roşu, până în prezent, pentru judeţele Vrancea şi Buzău. În anumite localităţi din Vrancea, chiar s-a prelungit până la ora 15:00. De asemenea, o altă avertizare a intrat în vigoare de la 13:50 până la 14:50.

Cu siguranţă, vom actualiza informaţiile prin emiterea unor astfel de alerte, având în vedere dinamica fenomenelor şi posibilitatea să consemnăm, pe intervale foarte scurte de timp, valori ale cantităţilor de precipitaţii de 40-50 de l/mp, în condiţiile în care, în zonele avertizate, s-au acumulat deja cantităţi de peste 40 - 70 de l/mp", a spus Elena Mateescu, la Digi 24.

"Un debut de toamnă cu o vreme în general călduroasa şi frumoasă"

"O vară a extremelor meteorologice, chiar şi în ultima lună de vară. De la valori de 39 de grade Celsius, consemnate ieri, în partea de est, la Iaşi, în Capitală, la Bucureşti, Filaret, astăzi nu vom mai depăşi cel mult valori de 31-33 de grade. Acelaşi ecart şi mâine, în ultima zi de vară, cu 21 - 31 de grade. Un debut de toamnă cu o vreme în general călduroasa şi frumoasă, pentru că maximele la scara întregii ţări, pe 1 septembrie, se vor situa între 25 - 31 de grade, iar sfârşitul de săptămână pare să aducă valori uşor în creştere - 33 - 34 de grade posibil în Câmpia Română. În Capitala, duminică, vor fi 33 de grade", a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel