EXCLUSIV  Cum se formează tornadele. Șeful stației meteo Gura Portiței, despre tornada din 2022: Cine e atent, când apar acești nori, va observa!

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Vladimir Coof, șeful stației meteorologice Gura Portiței, a explicat care sunt condițiile de formare a tornadelor.

În iulie 2002, o tornadă s-a format pe litoralul Mării Negre și a fost observată de la stația meteorologică Gura Portiței. În acest sens, Vladimir Coof, șeful stației meteo, a explicat care a fost traseul acesteia și care este modul de formare, în general, al tornadelor:

„În 2002, erați pe tură când a fost tornada?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Nu, erau niște colegi ai mei. Tornada a fost în zona de est, s-a deplasat dinspre Lacul Leahova spre țărmul mării și nu a provocat stricăciuni, pentru că în zona pe unde a trecut nu erau construcții. Avem niște poze și era destul de pronunțată. Noi îi spunem trombă marină și era, din punct de vedere meteorologic, foarte frumoasă“, a precizat șeful stației meteo.

„Nu se pot prognoza, nu?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Foarte greu! Întotdeauna ele se produc în baza unui nor cumulonimbus și noi stăm, când facem observații, și o așteptăm. Cine e atent, când apar acești nori cumulonimbus, norii de aversă, se formează sub ei niște firicele care tind să coboare, dar se sparg repede. În anumite condiții, se poate produce și așa ceva“, a spus, pentru DC News, Vladimir Coof. 

Zona din România favorabilă pentru panouri solare. Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Dobrogea: Noi ne bazăm mult pe ele

DCNews a realizat un reportaj la Stația Meteo Gura Portiței. Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Dobrogea, și Vladimir Coof, șef de stație meteo la Gura Portiței, oferă informații mai puțin cunoscute și extrem de interesante despre istoria meteorologiei românești și nu numai. Printre subiectele abordate se numără schimbările climatice, panourile solare, tornada din iulie 2002, diferențele meteorologice între nordul și sudul litoralului, cum trec de iarnă meteorologii de la Gura Portiței.

Panourile solare, perfecte pentru zona de litoral

Condițiile de viață de la stația Gura Portiței s-au îmbunătățit de-a lungul timpului.

„Durata de strălucire a Soarelui este foarte mare la nivel de litoral. Este o zonă favorabilă pentru panouri solare”, a spus Marius Coțofan, Directorul Centrului Meteorologic Dobrogea.

„Panourile solare pe care noi le avem au o putere de 6 kw și deservesc la momentul actual clădirea stației meteo, doar ce înseamnă partea de iluminat, funcționare aparatură (...)”, a zis Marius Coțofan (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel