Cod Portocaliu de vreme severă - viituri în mai multe judeţe. Roxana Bojariu, climatolog: Trebuie regândit modul în care construim case, unde facem asta

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Au fost ploi abundente în judeţul Buzău, fapt care a dus la formarea unor viituri severe, anunţă România TV. Climatologul Roxana Bojariu spune că efectele climatice de acest gen sunt amplificate şi de alţi factori. 

"Ce vedem sunt efectele codului portocaliu de dimineaţă. Şi în zona judeţului Buzău, dar şi în zona judeţului Prahova, dar şi în alte judeţe aflate sub avertizare COD PORTOCALIU vom avea astfel de manifestări în această după-amiază şi această noapte. Sunt cantităţi importante de precipitaţii, peste 50 l/mp în interval de o oră sau mai puţin de atât. Asta generează scurgeri pe versanţi şi inundaţii. Ne aşteptăm ca în Maramureş, Transilvaniei, Crişana, Moldova, nordul şi estul Munteniei, dar şi în Dobrogea, să fie averse torenţiale, cantităţi de peste 70 l/mp, grindină, vijelii", a declarat Oana Păduraru, meteorolog ANM, la România TV. 

Climatolog, avertisment. "Trebuie regândit şi modul în care construim casele"

"Fenomenele extreme influenţează de ani buni toate anotimpurile. Vorbim nu doar de o încălzire graduală. Da, unul dintre simptomele schimbărilor climatice este această creştere a temperaturilor. Dar mai sunt multe altele. Creşterea intensităţii precipitaţiilor este altul, şi avem efectele pe care uneori le amplificăm prin tăierea arborilor de pe versanţi, motiv pentru care scurgerile sunt mai mari. Trebuie regândit şi modul în care construim casele, locul unde facem asta. Trebuie să fim atenţi cât de aproape suntem de albia râului, etc. Sunt mai multe lucruri care duc la amplificarea acestor efecte climatice şi trebuie să încercăm să le limităm", a declarat Roxana Bojariu, climatolog. 

Jumătate de ţară, sub avertizare de furtuni severe și grindină

Potrivit meteorologilor, 25 de județe vor fi sub avertizare Cod portocaliu de ploi torențiale, furtuni și grindină, până sâmbătă dimineață.

Vineri între orele 10.00 – 23.00 este în vigoare o alertă Cod galben. În nordul Moldovei, jumătatea de vest a Munteniei, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei și pe arii restrânse la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale
vântului și izolat grindină, citează Mediafax.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...35 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni.

Pentru același interval meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu și anunță în Transilvania, Maramureș, Dobrogea, local în Moldova, Muntenia și în jumătatea de nord a Crișanei averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35...50 l/mp și izolat peste 60...70 l/mp.

Avertizarea Cod portocaliu vizează județele: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel