Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează deja o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, numită NB.1.8.1, după ce s-a înregistrat recent o creștere semnificativă a cazurilor și a internărilor din cauza COVID-19.
Această variantă a fost detectată pentru prima dată în luna ianuarie a acestui an. OMS a clasificat-o ca fiind „în monitorizare” din cauza răspândirii sale rapide la nivel global.
În prezent, ea reprezintă peste 10% din infecțiile cu COVID-19 secvențiate la nivel mondial și a devenit deja tulpina dominantă în China și Hong Kong. Varianta a fost detectată, de asemenea, în Regatul Unit, Statele Unite, Australia, dar și în destinații turistice precum Egipt, Thailanda și Maldive.
Dr. Lara Herrero, profesoară asociată și coordonatoare a cercetării în domeniul virusologiei la Universitatea Griffith (Australia), explică într-un articol publicat în The Conversation că noua variantă NB.1.8.1 ar putea fi mai transmisibilă decât altele.
„Până în prezent, dovezile sugerează că NB.1.8.1 s-ar putea răspândi mai ușor și ar putea evita parțial imunitatea dobândită în urma infecțiilor anterioare sau a vaccinării”, afirmă dr. Herrero.
Deși simptomele clasice ale COVID-19 sunt bine cunoscute, tuse, durere în gât, dureri musculare și pierderea gustului și mirosului, varianta NB.1.8.1 ar putea include și manifestări mai atipice, conform observațiilor actuale.
Raportările sugerează că simptomele NB.1.8.1 ar trebui să semene în mare măsură cu cele ale altor subvariante Omicron.
Totuși, în unele cazuri au fost raportate și simptome gastrointestinale, precum: diaree, constipație, greață. Aceste simptome pot face ca infecția cu COVID-19 să fie mai ușor confundată cu alte afecțiuni digestive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu