Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 16 februarie 2021

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 16 februarie 2021. Pe data de 16 februarie, este prăznuită "Pătimirea celor doisprezece Sfinţi Mucenici". Este vorba de Pamfil preotul, Valentin diaconul, Pavel, Porfirie şi ceilalţi.

Aceşti doisprezece mucenici din Cezareea Palestinei au murit în anul 308, în urma persecuţiilor din timpul domniei lui Diocletian. Pamfil era preot al acestei cetăţi. Se ocupa cu îndreptarea textului Noului Testament, curăţindu-l de greşelile diverşilor copişti, scrie crestinortodox.ro.

Diaconul Valentin era o autoritate recunoscută în Sfintele Scripturi, pe care le cunoştea pe de rost. Pavel, în timpul unei persecuţii anterioare, fusese aruncat în foc pentru credinţa lui în Hristos. Aceştia au stat în temniţă timp de doi ani. Alături de ei au fost întemniţaţi cinci fraţi, care se născuseră în Egipt şi care se întorceau în ţara lor după ce fuseseră siliţi să muncească în minele din Cilicia. 

Întrebaţi fiind "care sunt numele voastre şi din ce neam sunteţi?" - ei au răspuns: "Numele păgâne date de maica noastră noi le-am lepădat, şi ne-am numit în loc Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil şi Daniil." Întrebaţi fiind, "Care este patria voastră?" - ei au răspuns: "Ierusalimul cel de Sus."

Cei opt mărturisitori au fost scoşi din temniţă şi decapitaţi, iar după ei a fost ucis şi tânărul Porfirie, care a încercat să ingoape trupurile mucenicilor. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy