Bela, Tokes și Băsescu. Ungurenii, între ei

Marko Bela a adresat un apel disperat maghiarilor din România. Pe cât de patetic sună apelul său către conaționali, pe atât de dur se vrea avertismentul lansat românilor: refacem Regiunea Autonomă Maghiară, dacă… Dacă, vorba aia, ce?

Evident, dacă nu li se garantează funcții, dar mai ales locuri în Parlament. Ce i-a speriat pe liderii UDMR? Paradoxal, ipoteza că dispare pragul electoral. Inițial, când s-a văzut că udemeriștii au concurență, prin apariția unui nou partid etnic maghiar, am crezut că UDMR va cere coborârea pragului sau chiar anularea acestuia. Altfel, se putea să nu intre în parlament nicio formațiune maghiară.

Se pare că ne-am înșelat, fiindcă nu am luat în calcul disciplina electoratului din ungurime. Fluturând pericolul ca maghiarii să nu mai fie reprezentați în Parlament, prin splitare, liderii UDMR reușeau să colecteze toate voturile. Acum, când se proiectează un sistem în care câștigătorul ia totul, dispare pericolul. Maghiarii nu mai au de ce se teme, dar pe liderii lor i-a apucat tremuriciul. După 22 de ani în care au candidat singuri, udemeriștii încep să aibă concurență. Ce va face Verestoy Attila dacă Szasz Jeno, vice-primarul din Odorhei, candidează împotriva sa? Dar dacă Tokes candidează împotriva lui Bela?

"Nu trebuie să colaborăm cu politicieni făcători de partid din afara UDMR, ci cu ungurii, nu cu un politician rătăcit de la partide noi, ci trebuie să ne unim cu toţi ungurii. Avem nevoie de toate voturile şi pentru interesele tuturor ungurilor trebuie să acţionăm", iată mesajul transmis de Marko Bela către propriul electorat.

Cât despre Regiunea Autonomă Maghiară, aceasta a fost înființată atunci când țara era condusă după modelul sovietic. Reforma din 1968 a desființat regiunile. Ultima tentativă de regionalizare, din 2011, încercată de Traian Băsescu, a eșuat. Oricât l-ar iubi ungurii, mă tem că nu prea mai are cum să-i ajute. Rămâne doar colaborarea dintre maghiari și ungureni, dacă MRU va intra în PDL. Tot alerga Boc după culoarea verde, să-și ascundă portocaliul de tristă amintire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel