Băsescu, între R. Moldova și Bercea Mondial

Dl Băsescu a insistat, împotriva rațiunii elementare, să participe la summitul european de la Bruxelles. 

Într-un fel, a motivat acest lucru prin faptul că a dorit să semneze, din partea României, Acordul de asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Unificarea României cu Basarabia a fost un proiect de suflet al actualului președinte. Anul trecut, l-a declarat public. În afara de intenție, dl Băsescu nu a mai reușit mare lucru pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Cel mult, faptul că s-a încuscrit cu primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, nașul de botez al nepoatei sale. Și aici paralela cu tandemul Mircea Băsescu – Bercea Mondial vine de la sine...

În cei aproape 10 ani de mandat, dl Băsescu nu a reușit să aibă un plan politic cât de cât coerent. Totul a fost numai scandal, dezintegrare, zornăit de cătușe. Nu administrație modernă, nu justiție funcțională, nu autostrăzi, școli, spitale, nu investiții care să transforme România în puntea dintre Est și Vest, despre care vorbea președintele Bush la București în octombrie 2002. Problema Republicii Moldova, astăzi, este că va trebui să facă față la două tipuri de represalii din partea Moscovei. Represaliile soft au apărut deja. Cursele aeriene Moscova- Chișinău au fost suspendate fără explicație, probabil că permisele de muncă ale moldovenilor în Rusia vor fi anulate. Și, în sfârșit, Moldova nu va mai primi gaz rusesc, iar exporturile sale vor fi boicotate.

Represaliile hard țin de începerea mișcărilor de secesiune în Republica Moldova: Transnistria și Găgăuzia pornesc la o simplă apăsare de buton ale lui Vladimir Putin. Acesta este momentul în care România - și mai ales Europa - ar trebui să ajute Republica Moldova. E nevoie de tot și de toate: bani, experți, legislație, protecție informativă și militară. E cumplit de greu să smulgi din ghearele Ursului un teritoriu pe care a pus laba. Acesta era momentul în care liderii români ar fi trebuit să aibă maximum de credibilitate la Bruxelles. Republica Moldova nu are alt avocat în Uniunea Europeană, cineva care să explice situația culturală, etnică, istorică din interior, fiindcă din exterior o va face cât se va pricepe Chișinăul.

Dl Băsescu aud că și-a pus pe Facebook poze de album stând de vorbă cu lideri europeni. Gestul arată cât de mică și de personală este miza d-lui Băsescu. Sigur că, într-o adunare cu alți 27 de lideri, îl mai calci pe picior pe unul, pe altul, după care îi ceri scuze și pretinzi că ai stat de vorbă. Republica Moldova are nevoie de mult mai mult.

În ce o privește, România nu-și mai poate permite niciodată luxul unui președinte ca Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel