EXCLUSIV  Bani împărțiți pe zile, facturi, rate, mâncare, transport. Adrian Negrescu, analist: Economisește 200-500 de lei pe lună

Adrian Negrescu: Deschide ochii, ca să nu deschizi punga / Sursă foto: Pexels
Adrian Negrescu: Deschide ochii, ca să nu deschizi punga / Sursă foto: Pexels

Adrian Negrescu, analist economic, a oferit recomandări pentru români în această perioadă grea. Citiți pe DCNews despre economii.

"E o perioadă plină de provocări, cu creșteri de prețuri la energie, la carburanți, la alimente. Trecem, privim vremuri tulburi în care este esențial să fim atenți pe ce ne cheltuim banii. Creșterea prețurilor ne-a mâncat deja din puterea de cumpărare, dăm mai mulți bani pentru mâncare, pentru utilități, pentru transport și servicii, iar perspectivele nu sunt deloc pozitive. Războiul din Ucraina, sancțiunile la adresa Rusiei și Belarus ne vor afecta direct, așa că trebuie să fim atenți cu banii. În această perioadă, este esențial să cheltuim cu cap, pe lucrurile esențiale, și să încercăm, dacă avem de unde, să ne punem niște bani deoparte.

În lei, în euro, în dolari, e bine să ai bani măcar pentru a-ți plăti ratele, utilitățile, să ai de mâncare și întreținere măcar pentru 2 luni. Este esențial să evităm cheltuielile neesențiale, să ne gândim de două ori dacă ne trebuie lucrurile pe care le vedem în magazine sau pe internet, chiar dacă sunt la promoție.

Să fim cumpătați și să evităm să cădem în capcanele întinse de cei care speculează momentul – de la cursurile umflate la casele de schimb valutar, la pseudo-afacerile cu criptomonede și creditele fără acte oferite de unele IFN-uri, care sunt adevărate capcane, au dobânzi de până la 1700 la sută. Dacă avem nevoie de bani să ne imprumutăm de la bancă, de la rude și prieteni și să evităm creditele ușor luate cu costuri ascunse.", a declarat Adrian Negrescu pentru DCNews.

Zile libere în 2022. Câte pică în cursul săptămânii, anul acesta

DESPRE ECONOMISIRE

"Pentru mulți români, economisirea este o adevărată misiune imposibil, ce poate însă deveni realitate, dacă se analizează foarte bine obiceiurile de consum. 

De exemplu - Câți bani dăm pentru între ghilimele viciile noastre, de la fumat la dulciuri, de la gadgeturi la parfumuri, haine și alte produse din zona de fashion. Să reduci de acolo poate fi o soluție, însă trebuie să fii capabil să faci asta.

Să mai renunți la mașină și să mergi pe jos, cu bicicleta sau transportul în comun îți poate aduce o economie destul de bună, având în vedere prețul carburanților.

În astfel de vremuri, cumpătarea este cuvântul la ordinea zilei. E o expresie la români – deschide ochii ca sa nu deschizi punga. Altfel spus, uită-te atent pe ce dai banii, cât costă de exemplu mâncarea la hipermarket și dacă nu o poți lua mai ieftin, de la piață.

Uită-te cât consumi la gaze, la energia electrică și vezi dacă nu poți să faci economie de acolo folosind becuri cu led, un termostat pentru calorifer. Sunt multe soluții.

Să îți pui pe hârtie cât câștigi și pe ce cheltui este esențial pentru a vedea cum stai cu banii. Iar apoi să îi împarți pe zile, pe obligații – facturi, rate, mâncare, transport. Să îți pui în target să economisești măcar 200-500 de lei pe lună ar trebui să devină o obișnuință, ca nu mai stai cu teamă, de fiecare dată când vine factura. Vei avea niște bani puși, lună de lună, deoparte, care te vor ajuta să ieși cu bine din probleme.", a explicat analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel