EXCLUSIV  De ce criptomonedele sunt „un mare nu”. Mitroi (analist de investiții): E eminamente speculativ. Creșterea vine doar din achiziția altcuiva

De ce investițiile în criptomonede sunt „un mare nu”. Mitroi (analist investițional): E eminamente speculativ. Creșterea vine doar din achiziția altcuiva / Foto: Pixabay
De ce investițiile în criptomonede sunt „un mare nu”. Mitroi (analist investițional): E eminamente speculativ. Creșterea vine doar din achiziția altcuiva / Foto: Pixabay

Analistul investițional Adrian Mitroi a explicat, într-un interviu pe DC News, de ce criptomonedele nu reprezintă, nici măcar din punct de vedere teoretic, o piață investițională în adevăratul sens al cuvântului și care sunt motivele pentru care nu ar recomanda cuiva să își direcționeze economiile acolo.

Discuția a plecat de la scăderea vertiginoasă a Bitcoin, de la 73.803 dolari la 57.055 dolari, ceea ce a făcut ca moneda virtuală să intre, cel puțin punct de vedere tehnic, într-un bear market, potrivit analiștilor Reuters.

Totuși, Bitcoin e în continuare cu 35% peste nivelul din acest an și dublu față de acum un an, datorită în mare parte miliardelor de dolari care au fost investite în fondurile de tranzacționare listate la bursa americană de la începutul anului, ceea ce face ca statutul de bear market să fie raportat doar la o poză de moment, fără să vorbim despre un ciclu definit.

Asta ne putem da seama doar ceva mai târziu, însă pașii către un ciclu de bear market sunt incontestabili, dacă e reală ipoteza analiștilor Reuters, potrivit cărora scăderea prețului monedei e în directă legătură cu frica investitorilor de o stagnare a dobânzilor. Motivul e că Fed-ul nu are un interes, cel puțin anul acesta, să scadă suficient de mult rata dobânzilor, pe cât își doresc entuziaștii de criptomonede.

„Aceste fluctuații bruște fac parte, inerent, din asumarea fiecărui investitor. Este o investiție eminamente speculativă, nici nu poți spune că e de tranzacționare. Nu e nici măcar un activ investițional sau o monedă. Este o chestiune interesantă și atrăgătoare pentru unii care o estimează la o valoare teribilă. Pe de altă parte există națiuni care au interzis foarte clar, inițial cele mai puțin deschise la democrație, dar apoi și cele evoluate și-au manifestat mari reticențe”, a precizat Adrian Mitroi.

Analistul investițional a ținut să menționeze că pasionații de criptomonede au totuși un argument - raportarea la prețul cel mai mic al al Bitcoin.

„Nu sunt nici pro, nici contra, eu m-aș pune în mijloc. De ce? Pentru că în finanțele comportamentale eu mă raportez la cel mai mic preț. A crescut de 4 ori, adică 300% de la cel mai mic preț, așa cum arată valoarea Bitcoin azi. La cursul de finanțe comportamentale avem această predilecție a investitorului de a măsura raportat la prețul maxim, nu la minim. Psihologic te doare când te raportezi la prețul de 73.000 de dolari pe Bitcoin, iar apoi ajungi la 58.000, dar ce părere ai de acei 17.000 din trecut?”, a explicat acesta încă de la începutul discuției.

Adrian Mitroi a argumentat apoi de ce nu merită să îți asumi riscul investițiilor în criptomonede, dacă ai reușit să strângi niște bani pe care te interesează să îi investești undeva.

„Fiecare are argumentele lui, eu încerc să îți ofer unele clare. Nu sunt dividente acolo, creșterea vine doar din achiziția altcuiva (n.r. aspect specific jocurilor piramidale, precum Caritas), deci evoluția prețului criptomonedelor are legătură (n.r. în cea mai mare parte) cu emoțiile cvasi-investitorilor. Iar coeficientul de corelație, mai ales cu piața de tehnologie, este foarte mare. Îmi amintesc că la o conferință pe această temă, în urmă cu ani buni, încercam să argumentez în fața unei săli pline cu mineri de Bitcoin că soluția ar fi argumentată într-un portofoliu investițional. Acum nu mi-aș mai argumenta includerea într-un portofoliu, pentru că după calculele mele corelația e prea mare, prea puternică.

Aduce doar risc adițional, fără scăderi de risc, așa cum ar trebui să aducă o diversificare în portofoliu. Din punct de vedere al matematicii riscului investițional, investiția în criptomonede este un mare nu. Nu este doar un „nu”. Este un mare nu”, a susținut analistul economic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel