Semnal de la Cotroceni despre economiile românilor. 30% nu au nici măcar un nivel minim de alfabetizare financiară

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii au nevoie de educație financiară. 30% nu au nici măcar o minimă alfabetizare în acest sens. 

”Educația financiară înseamnă cetățeni informați, orientați către obiective realiste și alegeri responsabile, înseamnă antreprenoriat solid și competitiv, bună guvernare și politici economice sănătoase, axate pe sustenabilitate bugetară și disciplină financiară. Toate acestea sunt ingrediente esențiale ale succesului economic al unei națiuni” consideră consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, care a atras atenția: ”În țara noastră, statisticile din 2023 arată că 30% dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară. Evident, aceasta nu este consecința directă a unor evoluții recente, ci efectul acumulat în timp al deficitelor de instruire financiară”. 

Cosmin Marinescu afirmă că ”este imperativ să investim, în mod consecvent și principial, în instruirea financiară a fiecărui cetățean, în calitate de contribuabil și utilizator de produse și servicii financiare, prin programe sectoriale și naționale care să nu mai lase loc de interpretări, amânări sau suprapuneri de responsabilitate”. 

”Un prim pas în această direcție s-a făcut prin introducerea educației financiare în școală, ca disciplină obligatorie, însă curricula trebuie în continuare optimizată, prin creșterea importanței disciplinelor pragmatice, în acord cu evoluțiile din economie și societate.

Promovarea educației financiare ca prioritate națională deschide calea unei abordări multisectoriale, în cadrul unui parteneriat dinamic, extins dincolo de aria sectorului financiar-bancar și a comunității academice, ceea ce va contribui la rezultate mai consistente și mai bine ancorate la nivelul beneficiarilor de instruire financiară” mai arată consilierul. 

În 11 aprilie, a participat la Forumul educației financiare organizat de Banca Națională a Românie, unde a înmânat, în numele președintelui Klaus Iohannis, decorațiile aferente Ordinului „Meritul Industrial și Comercial”, dar a și citit mesajul președintelui, pe care-l regăsiți aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel