Avertismentul Bulgariei

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Marți seară, protestatarii din centrul Sofiei, aflați acolo din luna februarie - în ciuda alegerilor care au avut loc în primăvară - au luat cu asalt Parlamentul. Cu mare greutate, poliția a reușit să evacueze parlamentarii care lucrau la rectificarea bugetului.

În Uniunea Europeană, Bulgaria, alături de România, este cea mai neperformantă țară, atât din punct de vedere politic, cât și economic și social. Și în Bulgaria, toate partidele s-au aflat la conducere, după 1990, și nu au reușit mare lucru. Nivelul de trai al bulgarilor este cel mai scăzut din UE – al românilor este ușor mai ridicat.

În 1997, Bulgaria s-a aflat în faliment de stat. Atunci, Germania a creat un Consiliu Monetar, care a legat leva de marcă și a stabilizat economia țării unde banii nu mai erau de folos. Bulgaria trecuse la barter: bilete de autobuz cumpărate cu ouă, brânză sau carne.

Apoi, fostul rege al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg, a devenit premier și a reușit imposibilul: aducerea țării, care în vremea comunismului era cunoscută drept a XVI-a republică sovietică, în Uniunea Europeană.

Bulgaria zilelor noastre are toate ingredientele pe care le găsim și în România: servicii secrete omniprezente, justiție aservită politic, moguli buni și moguli răi și nicio perspectivă economică. Asta deși Bulgaria, la capitolul infrastructură -autostrăzi, de exemplu - stă mult mai bine decât România.

Bulgarii de astăzi s-au săturat însă de toate jocurile politice, de toate manevrele, de toate făcăturile și războaiele dintre președinte, Guvern, Parlament, Justiție, Servicii. Alternativa care se prefigurează pe zi ce trece este haosul. Probabil că nu se va ajunge la război civil, fiindcă Germania a luat Bulgaria practic în custodie și are mari investiții în această țară. O prăbușire economică generală este însă perfect posibilă.

În România, unde cvasitotalitatea clasei politice e în concediu de o lună, nimeni nu are timp să remarce avertismentul bulgar. Poate fiindcă televiziunile sunt prea ocupate cu teroristul național Omar Hayssam. Și, totuși, cineva trebuie să înțeleagă acest semnal de alarmă. Situația din România și Bulgaria are un element comun: fitilul economic a luat foc, doar că, în Bulgaria, el a fost mai scurt și bomba a explodat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel