Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", a vorbit despre părinții care se opun vaccinării anti-COVID-19 a copiilor care cer asta în mod expres.
În contextul în care Silviu Prigoană a dezvăluit recent că Adriana Bahmuțeanu s-a opus ca fiul său cel mare, în vârstă de 14 ani, să se vaccineze, deși copilul a fost cel care a cerut asta, am contactat-o pe Ana Măiță, președinta Asociației "Mame pentru Mame", care ne-a spus că această situație nu este una singulară și că asociația pe care o conduce face demersuri pentru clarificarea din punct de vedere legal al acestor aspecte și găsirea unor soluții prin care copiii să se poată vaccina dacă-și doresc acest lucru.
Conform lui Silviu Prigoană, Maximus, în vârstă de 14 ani, i-a cerut Adrianei Bahmuțeanu, cunoscută voce anti-vaccinistă și anti-COVID-19, să-și dea acordul pentru a se vaccina, iar vedeta s-a opus cu vehemență.
"Acum, cel mare, de 14 ani, nu mai e copil, are buletin, e în alt conflict, i-a cerut mămicii lui să-i dea acceptul să se vaccineze, dar ea nu vrea, i-a zis că nu va fi de acord atâta timp cât trăiește ea. Ok, nu mă bag în discuțiile lor, dar copilul nu poate să meargă în diverse locații, cu colegii lui, la diverse aniversări. De acolo e conflictul între ei.
Discuții de doi bani care nu-și au rostul. Nu înțeleg mai nimic. E dorința copiilor să se vaccineze, eu i-am trimis obligatoriu în vizită, i-am scos afară din curte, că ei nu vor să meargă, pentru că ea nu e vaccinată", a declarat Silviu Prigoană. Vezi mai multe despre dezvăluirile sale AICI
"Din păcate, nu este deloc un caz izolat. Sunt mulți, foarte mulți copii de sub 18 ani, deci legal definiți ca fiind copii, care se află în situația asta. Din păcate, știu și eu astfel de cazuri... și cred că e o discuție foarte delicată și cred că ar trebui să ne uităm un pic la legislație și să ne uităm la ce instrumente legale ar avea acești copii pentru a-și convinge părinții să-și reconsidere decizia. Și aici m-am gândit că o idee bună, posibil, este telefonul copilului, unde copiii pot să sune atunci când se află în situații dificile de viață. Consider că situația aceasta este definită ca fiind o situație dificilă de viață pentru orice copil. Evident, numai copiii un pic mai mărișori care înțeleg situația pot să o recunoască și să sune la telefonul copilului.
Temerea mea, însă, este că nu există oameni la capătul celălalt al liniei telefonice care să îi îndrume așa cum ar trebui pe acești copii. Asta pentru că, vă spun, am rămas neplăcut surprinsă de numărul inacceptabil de mare de asistenți sociali care nu sunt vaccinați. Deci aici cred că avocatul copilului ar fi o soluție", a declarat Ana Măiță, în exclusivitate pentru DC NEWS.
"Este unul dintre subiectele pe care Asociația "Mame pentru mame" îl consideră pentru o campanie în momentul de față, discutăm cu avocați specializați, să vedem ce putem face pentru acești copii. Evident, repet, e foarte delicat! Cred că niciun copil nu vrea să-și strice relația cu părintele său, dar în același timp este un abuz din partea părintelui să refuze vaccinarea copilului atunci când el este îndeajuns de mare încât să înțeleagă situația și să-i ceară în mod expres acest lucru. Este o lipsă de respect față de propriul tău copil să-i refuzi acest lucru.
Evident, părinții care nu sunt de acord cu vaccinarea vor pune piciorul în prag și spun: Eu sunt aici părintele! Eu decid ce-i mai bine pentru tine!", a mai spus ea.
Întrebată dacă în cazul părinților divorțați, nu ar fi mai ușor ca un singur părinte să-și poată da acordul pentru vaccinarea copilului, Ana Măiță a spus că poate fi o soluție, dar există neclarități în ceea ce privește legea.
"Da, și asta ar fi o soluție, dar nu știm exact foarte bine cum se traduce din punct de vedere legal. Asociația "Mame pentru mame" va lansa o campanie în acest sens, dar vrem să avem mai întâi o imagine asupra legislației și a posibilităților de intervenție. Sunt mai multe soluții.
În străinătate, de exemplu, copiii sună la Protecția Copilului sau vorbesc cu profesorii. Sunt mulți copii sportivi de exemplu, cum este și cazul copilului Adrianei Bahmuțeanu, care se plâng la clubul sportiv sau antrenorul vede că nu mai vine, pune mâna pe telefon și află de la copil: Nu pot să vin, că nu mă lasă mama să mă vaccinez! Profesorii de la școală intervin, sună ei la protecția copilului care trimite asistența socială la ușa părintelui ca să aibă o discuție despre această situație și ce se poate face.
Lucrul acesta nu se întâmplă în România! Nu se întâmplă pentru cazuri mult mai grave de abuz al copilului, dar e o mare, mare problemă.
Ne-am uitat să facem o paralelă cu vârsta de la care un copil sub 18 ani poate să meargă la o consultație ginecologică sau să ceară contraceptive de la medicul de familie, și aici este pragul de 16 ani. Deci dacă i se permite să ia o astfel de decizie medicală de la 16 ani, ar trebui ca și vaccinarea să fie inclusă aici. Într-adevăr legea este neclară și urmează să o lămurim.
Cu situația actuală din sistemul de Asistență Socială și Protecția Copilului tare mă tem că nu vom reuși mare lucru, vă spun sincer. Foarte, foarte mulți asistenți sociali și chiar lideri de opinie din rândul asistenților sociali se exprimă anti-vaccinist. Ce așteptări să ai ca acești oameni să-i ajute pe copii să aibă acces la vaccin, dacă ei înșiși sunt împotriva vaccinării", a completat Ana Măiță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu