Dacă mănânci căpșuni în fiecare zi, corpul tău beneficiază de un „superaliment” sărac în zahăr, care susține sănătatea metabolică și îmbunătățește sensibilitatea la insulină. Ele au proprietăți antiinflamatorii ce reduc inflamația cronică, ameliorează durerile și ajută la refacerea musculară. Sunt o sursă importantă de vitamina C, chiar mai multă decât portocalele, și conțin mangan, esențial pentru metabolismul energetic, sănătatea oaselor și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, potrivit 20minutos.es.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @stockking
De ce să mănânci căpșuni
Bogate în vitamine și antioxidanți
Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C — un antioxidant puternic care stimulează sistemul imunitar, ajută la vindecarea rănilor și protejează pielea de efectele îmbătrânirii premature. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele și contribui la apariția bolilor cronice, cum ar fi cancerul sau afecțiunile cardiovasculare.
Sunt sărace în calorii
Căpșunile conțin aproximativ 30-35 de calorii la suta de grame, ceea ce înseamnă că poți mânca o porție generoasă fără să-ți faci griji pentru aportul caloric. Astfel, ele sunt ideale pentru gustări sănătoase, care îți satisfac pofta de dulce, fără să încarce organismul cu energie în exces care s-ar putea transforma în grăsime.
Contribuie la sănătatea inimii
Datorită conținutului ridicat de fibre și potasiu, căpșunile ajută la reglarea tensiunii arteriale. Fibrele alimentare scad absorbția colesterolului „rău” (LDL) în sânge, iar potasiul ajută la relaxarea vaselor de sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune și accidente cardiovasculare.
Au efect antiinflamator
Inflamația cronică este legată de multe boli degenerative, precum artrita sau diabetul. Flavonoidele și alți compuși bioactivi din căpșuni reduc nivelul markerilor inflamatori din corp, ceea ce poate ajuta la calmarea durerilor și protejarea articulațiilor, dar și la menținerea unui sistem imunitar echilibrat.
Îmbunătățesc digestia
Fibrele din căpșuni sunt atât solubile, cât și insolubile, ceea ce înseamnă că ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat și previn constipația. De asemenea, fibrele pot hrăni bacteriile bune din intestin, sprijinind astfel sănătatea florei intestinale, care este esențială pentru o digestie bună și o imunitate puternică.